Hlavní obsah

Krizi by měl řešit MMF, shoduje se OSN a euroasijské země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK
Aktualizováno

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzývá k radikálním opatřením na ochranu chudých rozvojových zemí před důsledky globální finanční krize. Centrální banky a Mezinárodní měnový fond by měly pomoci chudším zemím v nouzi a upravit podle toho úrokové sazby, míní. K aktivnímu řešení krize vyzvaly MMF v sobotu i představitelé euroasijských zemí na schůzce v Pekingu.

Článek

Podle Pan Ki-muna může krize mít tragické důsledky pro obyvatele chudých zemí. Krize a krach bank může prý navíc mít za následek, že v rozvojových zemích přijde vniveč veškerý pokrok, jehož bylo dosaženo.

Podle šéfa OSN je ohrožen především dosažený pokrok v boji s chudobou a nemocemi. Zdůraznil, že je nutné zajistit, aby lidé měli co jíst. Varoval, že jsou ohroženy i výsledky dosažené v boji s klimatickými změnami.

I dvoudenní pekingský summit 43 zemí Evropy a Asie ze skupiny Asem dospěl k závěru, že by MMF měl hrát hlavní roli při stabilizaci světových finančních trhů. Stojí to v závěrečném prohlášení. Uvedli to zástupci zemí před schůzkou 20 nejvyspělejších ekonomik, která se uskuteční v listopadu. Shodli se na nutnosti "provést efektivní reformu mezinárodního měnového a finančního systému".

Čínský premiér Wen Ťi-pao se nažil hrát na schůzce aktivní roli a uvedl, že ji míní hrát i na schůzce dvacítky nejvyspělejších ekonomik světa. Dodal, že finanční inovace musejí být vyváženy regulací. "Musím použít všechno, abychom zabránili dopadu finanční krize na růst reálné ekonomiky."

Reklama

Výběr článků

Načítám