Hlavní obsah

Krize okolo japonské jaderné elektrárny je zažehnána, tvrdí provozovatel

– Tokio • Aktualizováno

Japonská energetická společnost Tepco uvedla pro agenturu AP, že krize okolo fukušimské jaderné elektrárny je v zásadě vyřešena. Podařilo se k ní přivést elektrické vedení, takže je možné opět spustit chlazení reaktorů. Dosavadní pokusy selhávaly, vrtulníky nemohly být nasazeny kvůli radioaktivitě a jako poslední možnost se uvažovalo nasazení vodního děla.

Článek

Podle mluvčího elektrárenské společnosti TEPCO Naoki Cunoda, která komplex provozuje, byla téměř dokončena výstavba nového elektrického vedení, jímž má být zásobena elektrárna. Tsunami poškodila původní vedení sloužící jako záložní jištění dodávky elektřiny. Cunoda podle agentury řekl, že se odborníci pokusí pustit elektřinu do elektrárny, jak nejdříve to bude možné. Nebyl s to ale upřesnit načasování.

Tepco čelila stále většímu podezření, že o stavu elektrárny neříká pravdu a snaží se svými prohlášeními uklidnit lidi a zabránit tomu, aby začal masový exodus z okolí elektrárny na jih Japonského souostroví.

Nad třetím reaktorem fukušimské elektrárny se ve středu opět objevil sloup dýmu, který je radioaktivní. Poškozena je nejen ochranná nádoba druhého reaktoru, ale zřejmě i třetího. Navíc docházely možnosti, jak reaktory dále chladit.

Kvůli unikající radioaktivitě bylo přerušeno chlazení reaktorů vodou svrhávanou z armádních vrtulníků Chinook záhy po zahájení operace po poledni místního času. Vodu měly vrtulníky shazovat jak na čtvrtý, kde hořelo od zemětřesení už podruhé, tak na třetí.

Místo vrtulníků se proto zvažovalo použití vodního děla, které by ochladilo palivové tyče ve čtvrtém reaktoru. Podle expertů ale už mnoho jiných řešení není, napojení stávajících chladících zařízení může situaci vyřešit.

Foto: Reuters

Pohled na čtyři haly reaktorů ve fukušimské elektrárně

Podle amerického jaderného regulačního úřadu NRC je úroveň radioaktivity v elektrárně vysoká, protože se z bazénu reaktoru číslo 4, v němž se ukládá vyhořelé palivo, vypařila voda.

Obavy vzbuzují také často protichůdné informace a mnohá neopatrná vyjádření vedená strachem. Mluvčí eurokomisaře pro energetiku Günthera Öttingera musela ve středu korigovat jeho úterní vyjádření, že Japonsko čelí apokalypse a že čeká další katastrofy.

„Zdálo se mi, že podle médií nejsou jaderné elektrárny pod kontrolou“. Naopak předseda mezinárodní agentury pro atomovou energii Jikija Nmano uvedl, že nenastala doba, kdy by se věci vymkly kontrole.

Kritika postupu vlády

Postup vlády při řešení krize ve fukušimské elektrárně zkritizoval guvernér prefektury Juhei Sato. Vadil mu hlavně způsob evakuace. „Úzkost a zlost, kterou lidé pociťují, dosáhla bodu varu,“ řekl.

Reaktorstav
1První reaktor, kde došlo k výbuchu už v sobotu, palivové tyče jsou poškozené ze 70 procent.
2Úterní exploze zřejmě poškodila ochranou jímku, palivové tyče jsou zničeny z jedné třetiny.
3Pondělní exploze zřejmě poškodila kromě střechy i ochrannou jímku, uniká z ní radioaktivita a stoupá dým.
4Po úterním výbuchu v něm ve středu hořelo.
5 a 6Zatím nepoškozené, ale stoupá v nich teplot.

Vláda vyhlásila dvacetikilometrové okolí elektrárny za evakuační zónu. Mluvčí vlády Jukio Edano uvedl, že za touto hranicí už dávka ozáření není nebezpečná. Mnozí mu však nevěří, objevilo se příliš mnoho protichůdných informací.

Lidé žijící ve vzdálenosti dvaceti až třiceti kilometrů od elektrárny pak nemají opouštět své domovy. Zároveň se objevily stížnosti, že evakuační centra, která ubytovávají lidi, pro ně nemají ani dost teplého jídla a dalších základních potřeb včetně zdravotních.

Elektrárenská firma Tepco kvůli nedostatku zdrojů pokračuje v periodickém tříhodinovém, vypínání dodávek proudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám