Hlavní obsah

Krejčířův komplic zůstává ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Krejčířův spolupracovník Ivan Savov zůstane nadále v jihoafrickém vězení. Soud v Johannesburgu ve čtvrtek zamítl jeho druhou žádost o propuštění na kauci, oznámil tamní list The Times. Devětatřicetiletý bulharský občan čelí obvinění z rozsáhlého podvodu, zpronevěry a praní špinavých peněz.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Radovan Krejčíř

Článek

Soudce Phillip Burochowitz popsal Savova jako „všeuměla, který by pro peníze udělal cokoli”. Při předchozí žádosti o propuštění na kauci v listopadu zase soudce Brian Nemavhidi uvedl, že Savov neudělal nic pro to, aby jihoafrické justici ukázal, že jeho propuštění je v jejím zájmu. „Máme proti němu velmi přesvědčivé důkazy,” prohlásil Nemavhidi.

Savov žije v Jihoafrické republice 12 let. Řídil podnik Money Point v Johannesburgu, který patří českému podnikateli Radovanu Krejčířovi, jenž uprchl z Česka před policejním vyšetřováním. Policie Savova vyšetřuje od února, ale zadržela ho v listopadu ve směnárně Money Point krátce po výbuchu, který tam zabil dva lidi. [celá zpráva]

Krejčířova pračka?

Bulhar čelí obvinění z rozsáhlého bankovního podvodu, při němž údajně neoprávněně získal okolo 12 miliónů randů (asi 24 miliónů Kč) z účtu mezinárodní bezpečnostní společnosti G4S v bance ABSA. Dalším obviněným v případu je zaměstnanec banky, který údajně Savovovi pomáhal.

Peníze nejprve putovaly na účet jisté johannesburské advokátní kanceláře a pak na konto firmy Scara Technologies, kterou Savov vlastní. Tyto peníze byly podle listu The Star určeny k nákupu zlata, na kterém se měl spolu se Scara Technologies podílet další český uprchlík Jan Charvát, který pracoval pro Krejčíře a při výbuchu ve směnárně Money Point zahynul. [celá zpráva]

Případ podle vyšetřovatelů s Krejčířem přímo nesouvisí, média ale spekulují, že Scara Technologies ve skutečnosti patří právě tomuto českému podnikateli a slouží k praní špinavých peněz.

Související téma:

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

V JAR byl 22. listopadu zadržen i samotný Krejčíř. Jde nicméně o jiný případ, policie ho viní z pokusu o vraždu a z únosu. Minulý pátek soud zamítl jeho propuštění na kauci. Ostatním třem obžalovaným v této kauze ale propuštění povolil.

Reklama

Výběr článků

Načítám