Hlavní obsah

Krejčíř měl z vězení plánovat vraždu soudce i detektiva

– Johannesburg

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř údajně z vězení plánoval vraždu soudce, který se zabývá jeho případem, vyšetřovatelů i soukromého detektiva a bezpečnostního poradce Paula O’Sullivana. Podle několika zdrojů blízkých vyšetřování si měl Krejčíř na práci najmout evropského zabijáka, uvedl jihoafrický deník Cape Times.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Radovan Krejčíř u soudu v Palm Ridge v Johannesburgu

Článek

Důvěryhodné zdroje deníku The Star, který je sesterským listem Cape Times, popsaly, že najatý vrah se chtěl loni v prosinci dostat za Krejčířem do vězení v Kokstadu na východě země. Muž podle těchto zdrojů předstíral, že je Krejčířův bratr. „Krejčíř je jedináček. Nemá žádného bratra. Ukázalo se, že má postranní úmysl. Proč by jinak tento muž lhal o své totožnosti?” uvedl jeden ze zdrojů.

Obětí se měl stát soudce Colin Lamont z Johannesburgu, který loni na konci srpna shledal Krejčíře a pět spoluobviněných vinnými z pokusu o vraždu a únosu a z pokusu o držení drog. Vynesení trestu ale soud odročil, verdikt v případu má padnout v pondělí 22. února.

Detektiv Paul O’Sullivan se Krejčířovou činností v JAR zabývá dlouhodobě. Pomohl ho například dostat za mříže a policii také informoval o jeho možném hrozícím útěku z vězení.

Soud uznal Krejčíře vinným z únosu a mučení Bhekiho Lukheleho, bratra drogového dealera, který zmizel i s 25 kilogramy pervitinu určeného údajně pro Krejčíře. Krejčíř v minulosti vinu opakovaně odmítl. Jedná se o jeho první odsouzení v JAR, kde je obžalován hned v několika různých případech, v nichž jde mimo jiné o vraždy.

Související téma:

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Čech žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jihoafrické republice, kde je spojován s řadou zločinů, požádal o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. Ve vlasti byl mezitím odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám