Hlavní obsah

Korejští generálové spolu jednali po sedmi letech kvůli sporné námořní hranici

– Soul • Aktualizováno

Poprvé po sedmi letech se ve středu v pohraniční vesnici Pchanmundžom sešli vysocí armádní představitelé obou Korejí, aby probrali možnost zmírnění napětí mezi Severem a Jihem. Uvedla to jihokorejská agentura Jonhap. Rozhovory žádné konkrétní výsledky nepřinesly.

Foto: Pavel Urban , Právo

Pchanmundžom

Článek

"Atmosféra dnešních rozhovorů byla velmi vážná, protože Severní i Jižní Korea mají odhodlání vzájemné vztahy zlepšit... nedokázaly ale zmírnit své rozpory," řekl mluvčí jihokorejského ministra obrany Kim Min-seok. Jednání začala dopoledne, uvedl zdroj z parlamentu: „Mezikorejská vojenská jednání na úrovni generálů probíhají od 10 ráno (3:00 SELČ) ve vesnici Pchanmundžom. Sever si to nepřeje zveřejňovat.”

Nebylo proto známo, kdo se schůzky účastní, ani jaký je program jednání, ale opoziční jihokorejský poslanec Pak Či-won uvedl, že budou projednávat témata  sporné námořní hranice a občanských skupin, které vypouštějí z jihu na sever balóny s letáky. Soul uvedl, že aktivistům v tom bránit nemůže. Nevyhověl ani žádosti, aby nevpouštěl lodě do okolí sporné hranice.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Podle jihokorejských médií byly podnětem schůzky poslední dvě přestřelky z minulého týdne u ostrova Jongpchjon při sporné námořní hranici. [celá zpráva]

Sporná námořní hranice se stáčí v Žlutém moři k severokorejskému pobřeží a nepokračuje ve směru demarkační čáry, což vede k častým potyčkám. Vypouštění balónů zase způsobilo přestřelku na hranici, protože několik kulek vypálených Severokorejci po balónech dopadlo na území Jižní Koreje a ta odpověděla palbou. [celá zpráva]

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Letáky se sypou na KLDR.

Není známo, kdo rozhovory inicioval, ale na závěr asijských her přijela do Inčchonu severokorejská delegace vysokých státních a armádních představitelů. Na setkání se dohodla další jednání na přelomu října a listopadu, Soul nabídl 30. říjen. [celá zpráva]

Nejvyšší představitelé obou armád se naposledy sešli v prosinci 2007, ačkoliv pracovní vojenské skupiny spolu hovořily ještě v únoru 2011.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Severní a Jižní Korea jsou od konfliktu v padesátých letech stále ve válečném stavu, tříletá krvavá válka tehdy skončila pouhým příměřím.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám