Hlavní obsah

Na korejské hranici se střílelo kvůli letákům

Soul
Aktualizováno

Obě Koreje po sobě v pátek střílely na společné hranici. Uvedla to jihokorejská agentura Jonhap. Severokorejské síly pálily po balónech s letáky, které vypouštěli jihokorejští aktivisté. Několik severokorejských střel dopadlo na území Jižní Koreje. Ta odpověděla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jihokorejci vypouštějí balóny s letákyVideo: Reuters

 
Článek

Jihokorejská armáda potvrdila agentuře, že některé z ran vypálených Severokorejci dopadly na území Korejské republiky. To vedlo jih k opětování palby. Armáda ale neuvedla, kde k incidentu došlo, média tvrdí, že poblíž Jončchonu. Letáky se měly vypouštět u města Padžu u hranic s KLDR.

Balóny s letáky, po nichž severokorejská armáda střílela, vypouštěli v pátek jihokorejští aktivisté a uprchlíci z KLDR při příležitosti 69. výročí založení severokorejské Strany práce. Vyslali na sever deset balónů. V každém z nich bylo 20 000 letáků, 400 propagačních DVD, 300 flashových pamětí do USB a tisícovka dolarových bankovek. Udělali to navzdory varování Pchjongjangu.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Letáky se sypou na KLDR.

Severokorejská tisková agentura KCNA už ve čtvrtek varovala, že pokud Soul nezastaví letákovou kampaň, bude to katastrofa. Sekretariát severokorejského výboru pro mírové sjednocení označil plán vyslat letáky za blízké vyhlášení války: „Pokud jihokorejské úřady umožní nebo se budou podílet na plánovaném šíření letáků, vztahy severu a jihu budou opět dotlačeny k neřízené katastrofě a plně odpovědní za to budou provokatéři.“

Severní Korea proti plánu vyslat 200 000 letáků na sever protestuje už od září.

Letáky posílají aktivisté organizace Bojovníci za svobodnou Severní Koreu, kterou tvoří především emigranti z KLDR.

Reklama

Výběr článků

Načítám