Hlavní obsah

Korejky nucené k prostituci mají dostat přes dva milióny, některé to odmítly

Soul

Jižní Korea vyplatí každé ženě, která byla za druhé světové války nucena poskytovat sexuální služby císařským vojákům, sto miliónů wonů (2,15 miliónu korun) z peněz poskytnutých Japonskem. Některé to odmítly, protože nejde o právní kompenzaci.

Foto: Novinky

Korejky s fotografiemi žen útěchy

Článek

Vyplacení odškodného vyplývá z prosincové „definitivní a nezvratné“ dohody, v jejímž rámci nabídlo Japonsko miliardu jenů (238 miliónů korun) fondu pro „ženy útěchy,“ jak se ženám nuceným k pohlavnímu styku s vojáky eufemisticky říkalo.

Soul očekává, že japonská vláda brzy pošle slíbený téměř milión dolarů do fondu, jehož zřízení bylo oficiálně oznámeno minulý měsíc. Rodiny 199 zemřelých obětí mají podle jihokorejské diplomacie dostat po přes 20 miliónů wonů (430 000 korun).

„Peníze jsou poskytnuty se záměrem obnovit úctu k těmto ženám a zahojit jejich rány,“ řekl mluvčí korejského ministerstva zahraničí.

Ženy chtějí právní kompenzaci, ne jen peníze

Soul uvedl, že se úřadům přihlásilo 46 Jihokorejek, které za války v japonských nevěstincích pracovaly. Nabídku ale některé z žen útěchy odmítly, protože Japonsko odmítlo převzít právní odpovědnost.

„Japonsko označuje tyto peníze jako humanitární pomoc a ne jako právní kompenzaci, což je důvod, proč ji nepřijmou,“ řekla Ahn Šin-Kwon z domova, kde žije deset těchto žen. „Vláda je zkouší uchlácholit tím, že nabízí mnohem více přeživším obětem, než pozůstalým po těch, které již zemřely,“ dodala.

Historikové odhadují, že za války japonským vojákům pro rozptýlení sloužilo asi 200 000 žen, hlavně z Korejského poloostrova, který Tokio anektovalo, z okupované Číny, ale i z Vietnamu nebo Indonésie. Naprostá většina z nich ale již zemřela.

Japonsko se v minulosti omluvilo za „bolest a utrpení” těchto žen, peníze jim ale neposkytlo z rozpočtu vlády, nýbrž jen od soukromých organizací. Ani nyní neuznalo právní odpovědnost za vytvoření systému, který měl preventivně zajistit vojákům sexuální vybití, aby neznásilňovali civilistky. Dohoda navíc nezahrnuje Korejky z KLDR.

Reklama

Výběr článků

Načítám