Hlavní obsah

Koreje se dohodly na obnovení vojenské horké linky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severní a Jižní Korea se dohodly na obnovení horké linky zajišťující naléhavou komunikaci mezi armádami obou zemí. KLDR ji odpojila při zvýšeném napětí mezi oběma státy letos na jaře. Jedná se o další krok, který má zmírnit nepřátelství Pchjongjangu a Soulu z posledních týdnů. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AP.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s armádními veliteli.

Článek

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení ve čtvrtek uvedlo, že se vlády obou Korejí domluvily na obnovení telefonické a faxové linky, která se využívá především ke koordinaci přeshraničních cest do společné průmyslové zóny v severokorejském Kesongu.

Komplex je od jara uzavřen, ale zástupci Pchjongjangu a Soulu minulý měsíc slíbili jeho znovuotevření.

Severní Korea přerušila vojenskou horkou linku v březnu. V únoru KLDR uskutečnila svůj třetí jaderný test, který vedl ke zpřísnění sankcí Rady bezpečnosti OSN.

Nepřátelství mezi Korejemi dále prohloubily březnové jihokorejsko-americké manévry, během nichž Severní Korea hrozila Američanům a Soulu útokem raketami dlouhého doletu a jadernými zbraněmi. Jižní Korea v reakci na to varovala Sever před vojenskou odvetou.

Související témata

Foto: Novinky

Obálka knihy Nejčistší rasa

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Nákupní zóna v centru Soulu

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

V březnu KLDR odstřihla i vládní horkou linku používanou k výměně zpráv o humanitárních a dalších záležitostech. Toto spojení bylo obnoveno v červnu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám