Hlavní obsah

„Úžasného kluka” Kim Čong-una znovu navštívil basketbalista Rodman

Novinky, rei
Peking
Aktualizováno

Svoji už druhou letošní návštěvu u severokorejského vůdce Kim Čong-una zahájil v úterý extravagantní americký basketbalista Dennis Rodman. S diktátorem si notoval už během svého únorového pobytu v KLDR. V úterý na přestupu v Pekingu novinářům řekl, že jede navštívit svého přítele.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Denis Rodman na pekingském letištiVideo: Reuters

 
Článek

„Letím do Severní Koreje navštívit svého přítele. Je to přátelské gesto,“ prohlásil Rodman.

Dodal, že Kima nebude žádat o propuštění vězněného amerického křesťanského misionáře Kennetha Baea, jehož v KLDR odsoudili k 15 letům v pracovním táboře za snahu o státní převrat. Minulý týden měl o jeho vydání v Pchjongjangu jednat americký vyslanec Robert King, ale Severokorejci na poslední chvíli jeho cestu zrušili.

„Neletím do Severní Koreje probírat propuštění Kennetha Baea. Je to jen další cesta v rámci basketbalové diplomacie. Chci mluvit o basketbalu,“ poznamenal Rodman, jehož nynější cestu hradí irský sázkový magnát Paddy Power.

Foto: Profimedia.cz

Dennis Rodman během únorové návštěvy u Kim Čong-una. Vedle Kima se u stolu baví jeho žena Ri Sol-ču

Je to již druhá Rodmanova návštěva u Kima v letošním roce. Ta první se uskutečnila v únoru a zahrnovala i exhibiční utkání basketbalových hvězd na podporu tohoto sportu v uzavřené komunistické zemi. Kim si s Rodmanem i přes vrcholící napětí na Korejském poloostrově a severokorejské pohrůžky USA raketovým útokem, viditelně notovali. Na agenturních fotografiích jsou zachyceni, jak spolu jí, pijí a smějí se. Rodman tehdy k nelibosti velké části americké veřejnosti řekl, že o 22 let mladší Kim je „úžasnej kluk“.

Po svém návratu do USA pak Rodman uvedl, že se s Kimem stali „na věky přáteli”.

Reklama

Výběr článků

Načítám