Hlavní obsah

Kontaktní čísla libyjské pobřežní stráže nefungují, zjistil italský reportér

Tripols/Řím

Italský list La Repubblica se pokusil kontaktovat prostřednictvím zveřejněných telefonních čísel libyjskou pobřežní stráž, která zodpovídá za pátrací a záchranné akce u pobřeží této africké země. Z pěti čísel, na nichž se lidé v potížích mají dovolat pomoci, funguje jediné. Osoba, které se redaktor italského deníku dovolal, však nemluvila anglicky, ale pouze arabsky.

Foto: Reuters

Loď libyjské pobřežní stráže u lodě s migranty Lifeline (archivní foto)

Článek

Pětici telefonních čísel zveřejnily libyjské úřady pro ty, kteří potřebují záchranný zásah na moři u libyjského prostředí. Telefonní kontakty jsou evidovány u Mezinárodní námořní organizace (IMO) při OSN a odkazují na dvě koordinační centra v Tripolisu. Jedno z nich má slaďovat spolupráci mezi leteckými a námořními zásahy, druhé řídí záchranu na moři.

Redaktor listu La Repubblica se pokusil dovolat se na všechna zmíněná čísla. Tři z nich nefungují vůbec, na čtvrtém se ozval záznamník. Muž, který se ozval po vytočení pátého čísla, řekl: „Neumíme anglicky, jen arabsky.”

List připomněl, že Evropská unie na záchranné práce u libyjského pobřeží přispěla více než 90 miliony eur (2,3 miliardy Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám