Hlavní obsah

Kongres schválil 2,1 miliardy dolarů na obranu Kapitolu a pro Afghánce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Kongres ve čtvrtek schválil soubor zákonů v objemu asi 2,1 miliardy dolarů (45 miliard Kč), jehož cílem je podpořit bezpečnost Kapitolu, na který 6. ledna zaútočili příznivci tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa. Má také umožnit evakuaci Afghánců, kteří ve své vlasti pomáhali americkým vojákům, informovala agentura Reuters.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Vojáci postávající v okolí Kapitolu

Článek

Soubor opatření nejprve poměrem 98 ku 0 hlasům schválil Senát a poté ho poměrem 416 ku 11 hlasům schválila i Sněmovna reprezentantů. Než vejde v platnost, musí ho ještě stvrdit svým podpisem prezident Joe Biden, což by měla být formalita.

Část peněz by měly dostat jednotky Národní gardy, které byly po nepokojích z 6. ledna několik měsíců k ochraně sídla Kongresu nasazeny. Další finance půjdou na posílení bezpečnostních opatření v Kapitolu a také policejním oddílům Kapitolu, které je budou moci využít na přijetí nových členů či zaplacení přesčasů těm stávajícím.

Do budovy Kongresu v den volební schůze 6. ledna vtrhly stovky příznivců končícího republikánského prezidenta Trumpa, který od listopadových voleb soustavně šířil dezinformace o tom, že mu bylo ukradeno vítězství. Cílem davu bylo zabránit zákonodárcům v potvrzení volebního vítězství demokrata Joea Bidena.

Biden schválil 100 milionů dolarů na evakuaci Afghánců spolupracujících s USA

Svět

 Peníze na evakuaci afghánských spolupracovníků

Zhruba polovina schválených finančních prostředků je podle agentury Reuters určena na evakuaci překladatelů a dalších Afghánců, kteří v uplynulých 20 letech pracovali v Afghánistánu pro americké složky, a na poskytnutí humanitární pomoci pro předpokládanou vlnu uprchlíků z Afghánistánu.

Jestli je zavraždí, je to naše vina, varují kvůli Afgháncům britskou vládu bývalí generálové

Zahraniční

Tam v souvislosti se stahováním zahraničních vojsk rychle postupuje radikální povstalecké hnutí Tálibán. Za poslední dva měsíce výrazně přibylo civilních obětí. „OSN odhadla, že počet afghánských uprchlíků by mohl v několika příštích měsících stoupnout na 500 000,” uvedl demokratický senátor Patrick Leahy.

Od zahájení ofenzívy Tálibánu přibylo rekordně civilních obětí, uvedla OSN

Svět

Afghánci pracující pro americké ozbrojené síly by se mohli stát terčem odvety ze strany tálibů. Letos už byl jeden podřezán.

Reklama

Výběr článků

Načítám