Hlavní obsah

Kmenoví separatisté v indickém Ásámu zabili nejméně 56 lidí

Dillí

Nejméně 56 lidí zabili separatisté v indickém státu Ásám na severovýchodě země při úterních útocích. Oznámila to ve středu místní policie, podle níž za násilnostmi stojí kmenoví separatisté z Národní demokratické fronty Bódska (NDFB).

Foto: Mukesh Gupta , Reuters

Indická policie

Článek

"Bilance v tomto okamžiku činí 56 mrtvých a 80 zraněných," řekl agentuře AFP policejní mluvčí. "Naše síly jsou stále na cestě do nejodlehlejších končin, aby zjistily, kde se nacházejí ostatky," dodal.

Podle očitých svědků povstalci donutili vesničany vyjít ze svých domovů, než je chladnokrevně popravili. Rebelové podle šéfa místní vlády neušetřili ani děti. Podle úřadů zahynulo nejméně deset žen a 13 dětí. Útoky prý mohly být odvetou za ofenzívu vládních sil proti povstalcům.

"Mou ženu a dva syny mi zabili přímo před očima," postěžoval si čtyřicátník ze vsi, ve které povstalci zabili třicítku lidí. "Unikl jsem smrti díky tomu, že jsem se schoval pod lůžko," dodal.

"Ozbrojenci nejprve prosili o vodu. Náhle začali střílet z pušek AK-47," vylíčil další svědek, kterému se podařilo utéci do džungle.

Policie připisuje "barbarské útoky" separatistům z kmene Bódů, kteří již desítky let bojují za nezávislost regionu. Bódové jsou kmen mongolského původu, který vyznává animistické náboženství. Jeho příslušníci tvrdí, že jsou v rámci Ásámu znevýhodňováni. Mezi zhruba 33 milióny obyvatel Ásámu tvoří Bódové asi deset procent.

Ásám, hraničící s Bhútánem a Bangladéší, je proslulý pěstováním čaje, ale má za sebou i dlouhé dějiny sektářského a kmenového násilí mezi Bódy, muslimy a dalšími domorodými kmeny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám