Hlavní obsah

Klíčový afghánský okres může ovládnout Tálibán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Tálibán může dobýt klíčový okres Sangin v provincii Hílmand na jihu Afghánistánu, uvedl podle BCC vysoký velitel afghánské armády. Podle něj už většinu okrasu vzbouřenci ovládají a vládní síly drží jen několik kilometrů čtverečných u města Sangin.

Foto: Abdul Malik, Reuters

Vojáci afghánské armády v provincii Hílmand

Článek

Velitel uvedl, že jednotky čelily v posledních dnech opakovaným útokům tálibů, při kterých padl značný počet vojáků. Když Tálibán dobyl před třemi dny základnu afghánské armády Sahra, tak zabil osm afghánských vojáků a zajal dalších devět. Současně se zmocnil všech zbylých zbraní na základě včetně obrněného vozidla.

„Další dva tábory jsou také ohroženy, jestliže nedostanou potřebnou podporu,“ řekl. Podle něj nedorazily posily a dochází menáž. „Už desátý den jíme jen suchý chleba vyškemraný od místní policie. Čtvrtý den s námi leží tělo mrtvého a máme za týden čtyři zraněné.”

Guvernér Hílmandu jeho tvrzení odmítl, i když přiznal, že v minulosti tam byly „bezpečnostní problémy“.  Podle něj ale není žádná vážná hrozba, která by mohla vést k pádu Sanginu.

Sangin přitom vždy patřil k rizikovým oblastem, čtvrtina Britů padlých v Afghánistánu zahynula právě v této oblasti.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Pád Sanginu hrozil už na konci prosince, když ho Tálibán obklíčil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám