Hlavní obsah

KLDR zřejmě chystá další test balistické rakety

Soul

KLDR zřejmě staví odpalovací rampu pro zkoušky mobilních balistických raket. Vyplývá to z amerických družicových snímků. S odvoláním na Americko-korejský ústav univerzity Johnse Hopkinse o tom informovala agentura AFP.

Foto: Kyodo, Reuters

Start severokorejské rakety s družicí v prosinci 2012.

Článek

Mohutné přípravy se konají v místě při pobřeží na severozápadě země, odkud loni v prosinci raketa dlouhého doletu vynesla na oběžnou dráhu Země pozorovací družici. Západ tento krok odsoudil jako zakázaný test rakety dlouhého doletu.

"Ačkoliv je ještě příliš brzy, aby se dala přesně stanovit funkce místa, možným vysvětlením je stavba nové rampy pro zkoušky mobilních balistických raket," odhadl ústav s tím, že místo je příhodné pro testování raket Musudan o doletu až 4000 kilometrů.

Je málo pravděpodobné, že by Severní Korea podnikla raketové zkoušky během nejbližšího půl roku.
Americko-korejský ústav univerzity Johnse Hopkinse

Nejnovější satelitní snímky ukazují, že v dané lokalitě byla postavena nová silnice a rekonstruována vojenská kasárna. Stavební práce, které začaly v polovině letošního roku, se nyní zaměřují na radarový systém a novou odpalovací rampu. Její rýsující se vodorovná základna vyvolává předpoklad, že poslouží k odpálení balistické rakety.

Ústav nicméně na základě postupu prací odhadl, že "je málo pravděpodobné, že by Severní Korea podnikla raketové zkoušky během nejbližšího půl roku".

Pchjongjang tvrdí, že severokorejský vesmírný program má pouze vědecké účely, zatímco Soul a jeho spojenci, zejména USA, obviňují komunistický režim z vývoje mezikontinentálních raket, a tedy porušení sankcí OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám