Hlavní obsah

KLDR vzkazuje Jižní Koreji: Tělo zastřeleného úředníka vám vrátíme, jen ho musíme najít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní Korea pátrá po těle jihokorejského úředníka zastřeleného severokorejskými vojáky a je ochotna ho předat, pokud bude při pátrací operaci nalezeno. Podle agentury Reuters to v neděli uvedla severokorejská státní média. Zároveň přitom varovala, že operace jihokorejského námořnictva v pohraniční oblasti zvyšují napětí mezi oběma zeměmi.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se v pátek Jižní Koreji za incident omluvil. Takové gesto je ze strany vůdce KLDR něčím zcela výjimečným, poznamenaly tiskové agentury.

Vojáci KLDR proti Jihokorejci zakročili začátkem týdne, údajně v rámci snah o zastavení šíření koronaviru. Úředník podle jihokorejského vyjádření kontroloval možné nepovolené rybaření v oblasti námořní hranice mezi oběma zeměmi u jihokorejského ostrova Jonpchjong. Jihokorejská armáda uvedla, že Severokorejci muže zastřelili, jeho tělo polili hořlavinou a zapálili.

Kim se nečekaně omluvil Jižní Koreji za zastřelení úředníka: Mrzí mě, že jsem vás zklamal

Svět

Oficiální severokorejská tisková agentura KCNA to v neděli označila za „hrozný případ, který se neměl stát”. Uvedla také, že severokorejské úřady zvažují způsoby předání těla Jižní Koreji, pokud bude nalezeno.

KCNA ale současně varovala jihokorejské námořnictvo, aby nepřekračovalo hranici mezi oběma zeměmi. Vyzýváme Jih, aby okamžitě zastavil své průniky přes demarkační linii na moři u západního pobřeží. Takové akce by mohly vést k eskalaci napětí, uvedla ve své zprávě KCNA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám