Hlavní obsah

Kim navštívil oblast zničenou tajfunem, spekuluje se o hladomoru

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se o víkendu opět objevil na veřejnosti, v sobotu navštívil provincie Severní a Jižní Hamgjong, přes které se přehnal tajfun Maysak, jenž zničil přes tisíc budov. Kim provedl inspekci škod, uvedla severokorejská tisková agentura KCNA, jež v neděli zveřejnila i záběry z jeho návštěvy. Kim přiznal chyby a spekuluje se, že zemi připravuje na hladomor.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un navštívil oblasti zasažené tajfunemVideo: Reuters

 
Článek

Kima na místě se škodami seznámil místopředseda Ústředního výboru Korejské strany práce. Kim dostal „detailní zprávu o škodách způsobených tajfunem, který zničil přes sto stavení podél pobřeží“.

Podle satelitních záběrů tajfun způsobil rozsáhlé záplavy u Wonsanu. Pod vodou bylo i tamní moderní letiště. Státní média oznámila, že si tajfun a záplavy vyžádaly několik desítek obětí.

Kim při návštěvě zmínil špatnou připravenost a nedostatečnou ochranu před ničivými živly v oblasti. „Podmínky na celém pobřeží naší země jsou špatné a mořské hráze nejsou dobře postavené,“ řekl vůdce KLDR a vyzval k přesunu obytných čtvrtí do bezpečné zóny dále od moře.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un v tajfunem poničené oblasti provincie Jižní Hamgjong

V neděli pak Kim poslal otevřený dopis straníkům v Pchjongjangu, ve kterém na ně naléhal, aby pomohli oběma provinciím Hamgjong, které doplácejí na extrémní počasí.

Uvedl, že ústřední výbor strany se rozhodl „zorganizovat skupinu 12 000 elitních členů strany z hlavního města, kteří by pozvedli ducha a morálku tím, že by se postarali o lidi v obtížích a pomohli jim je překonat tím, že by s nimi po celou dobu sdíleli radosti a strasti v duchu socialismu“.

Hrozba hladu

Kim zdůraznil význam jednoty, která se dále posiluje v napjatém a namáhavém boji, takže nejde o rok katastrof a neštěstí. Jeho slova server NK News vykládá jako možnost, že Kim připravuje Korejce na další „namáhavý pochod“, jak se eufemisticky říkalo období hladomoru v devadesátých letech.

Už během léta zasáhly Severní Hamgjong silné deště a při následných povodních byla zničena část úrody.

Psí mazlíčci jsou pro Kima projevem buržoazní dekadence, končí na talíři

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám