Hlavní obsah

Kimova sestra se měsíc neukázala, bulvár už spekuluje o jejím tragickém osudu

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una se už měsíc neukázala na veřejnosti. To vyvolalo spekulace, že se musela stáhnout nebo dokonce, že byla odstraněna, když její moc v posledních měsících rostla. Kim Jo-čong v srpnu povýšila a spekulovalo se, že je číslem dvě v severokorejské hierarchii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Jo-čong se často objevuje po boku svého bratra Kim Čong-unaVideo: Reuters

 
Článek

Jihokorejský expert na KLDR Nam Sung-wuk míní, že prudký růst moci Kimovy sestry nezůstal bez odezvy. Řekl to jihokorejskému listu Čoson-Ilbo.

„V minulosti byl každý odstraněn ze své pozice ve chvíli, kdy byl označen jako číslo dvě. Musí existovat dojem vyváženosti, i když je Kim Jo-čong členkou rodiny,“ poznamenal. Podle něj se Kimova sestra stáhla do pozadí a souhlasila s tím.

To britský bulvární list The Sun šel ještě dál, když neváhal spekulovat, že možná „po krvi žíznící paranoidní“ diktátor Kim Čong-un svou sestru nechal odstranit, neboť severokorejský předseda „je nechvalně známý tím, že eliminuje každého, koho vnímá jako ohrožení sebe sama“.

Kim zůstává u moci, ale systém v KLDR se mění, všímají si politici

Svět

Význam Kim Jo-čong v posledních letech rostl, účastnila se summitu Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa ve Vietnamu v roce 2019 a o rok dříve byla na zimních olympijských hrách v Pchjončchangu. Letos stála za ostrou kampaní proti Jižní Koreji, které vyvrcholila v červnu odpálením styčné kanceláře v Kesongu.

V srpnu se Kim Jo-čong stala první tajemnicí Korejské strany práce a zřejmě stojí v čele jejího vlivného Oddělení pro organizaci a vedení, které má na starosti ideologii, stranickou organizaci i formulaci stranických vyjádření.

Číslo dvě s otazníkem

Spekulovalo se proto, že se mohla stát v zemi číslem dvě, ale nikdo to nepotvrdil. Jihokorejský ministr pro sjednocení I In-jung k tomu řekl: „Je bezdůvodné říkat, že první tajemnice Severokorejské strany práce Kim Jo-čong je v mocenské struktuře číslem dvě, nebo že uplatňuje naprostou moc jako následovnice.“

Kim Jo-čong nebyla vidět od 27. července, kdy se účastnila oslav ukončení korejské války.

Neúčastnila se nedávného rozšířeného zasedání politbyra, kde se objevil Kim Čong-un poté, co se na Západě psalo, že je v kómatu, což ale nemusí nic dokazovat. Kim Jo-čong byla už dříve nestálou členkou politbyra a některých zasedání se neúčastnila.

Severokorejská televize odvysílala záběry Kima

Svět

Zatímco to, že se sestra neobjevila na veřejnosti, je fakt, k dalším spekulacím je dobré přistupovat s opatrností.

O ústupu Kimovy sestry do pozadí psal list Čoson ilbo. Tentýž list, který jako první zmínil spekulaci, že je Kim v kómatu.

Kim Čong-un je v kómatu, tvrdí diplomat

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám