Hlavní obsah

KLDR varuje: Manévry ohrožují setkání rozdělených rodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang/Soul

Severní Korea ve čtvrtek pohrozila, že by mohla přehodnotit záměr uspořádat setkání rodin rozdělených korejskou válkou. Plán ještě zváží ve světle pokračujících manévrů Jižní Koreje a USA, při kterých byl nasazen strategický bombardér B-52 schopný nést jaderné zbraně.

Foto: Yonhap, Reuters

Bombardér B-52 při loňském přeletu Jižní Koreje.

Článek

„Dialog a válečná cvičení“ nemohou jít ruku v ruce, stojí v prohlášení politického oddělení Komise národní obrany: „V době, kdy bylo v Pchanmundžomu dojednáno setkání rozdělených rodin a příbuzných, formace amerických strategických bombardérů B-52 celý den nacvičovaly jaderné údery namířené proti nám.“

„Dokud bude (Jižní Korea) urážet naši důstojnost a pomlouvat náš režim, znovu zvážíme dohodu,“ píše se dále v prohlášení, které přišlo den poté, co se zástupci obou Korejí v Pchanmundžomu domluvili, že se opět budou moci setkat příslušníci rozdělených rodin.

Je to poprvé po třech letech, kdy se podobné setkání mělo uskutečnit. Plánováno bylo na 20. února. Může být poslední šancí lidí vidět své příbuzné, protože většině z nich je přes 70 let. [celá zpráva]

Jihokorejské ministerstvo obrany se odmítlo vyjádřit k akcím Američanů při cvičení, ale jihokorejská tisková agentura Jonhap uvedla, že jeden bombardér B-52 byl na cvičném letu u jihozápadního pobřeží.

Manévry přes varování Pchjongjangu budou pokračovat, uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám