Hlavní obsah

KLDR už testuje vlastní vakcínu proti covidu-19, jehož výskyt v zemi přitom popírá

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severní Korea podle zdroje serveru Daily NK už zahájila třetí fázi klinických testů vlastní vakcíny proti koronaviru. Zatím si ale její tvůrci nejsou jistí její účinností. Preparát vyvinuli na základě rozhodnutí generálního tajemníka Kim Čong-una, i když země popírá přítomnost covidu-19.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un v beranici na vojenské přehlídce

Článek

Podle zdroje serveru Daily NK, který čerpá zprávy přímo od svých kontaktů v KLDR, už byly dokončeny první a druhé fáze klinických testů. U těch se zjišťuje, zda vakcína nemá vedlejší účinky a jak vysokou hladinu protilátek v těle očkování vyvolá. Aktuálně už probíhá třetí fáze klinických zkoušek. Při té se vakcína dává těm lidem, kteří se mohou nemocí nakazit. Severní Korea přitom popírá, že by se v zemi vyskytl covid-19, i když je tam zavedena řad karanténních opatření.

Přípravek se podává se lidem, kteří mají podobné příznaky jako covid-19, a těm, kteří s nimi přicházejí do styku.

Využili poznatky z hackerských útoků

Výzkum a vývoj provádí na základě rozhodnutí Kim Čong-una Výzkumné středisko pro biotechnologie při Kim Ir-senově univerzitě. „Nejvyšší vůdce přímo nařídil, že se má vakcína vyvinout nezávisle, tak musejí ukázat nějaké výsledky,“ sdělil zdroj.

Podle něj tamní odborníci využili data získaná při hackerských útocích na společnosti vyvíjející vakcíny ve světě.

Severní Korea zřídila lágr pro lidi porušující karanténu

Svět

„Přes hackerské útoky si zajistili dostatek know-how, ale nemají dostatečnou kapacitu na výrobu vakcín,“ uvedl zdroj, i když přiznal, že není jasné, jaká data Severokorejci získali. Podle jihokorejské vládní organizace ESRC, jejímž úkolem je chránit Jižní Koreu před kybernetickými útoky, se v říjnu severokorejští hackeři soustředili na útoky na farmaceutické firmy v Jižní Koreji i dalších zemích na světě a dále v nich pokračují.

„Vzhledem k druhu těchto kybernetických útoků je těžké potvrdit, jaká data Severní Korea ukradla, ale je možné, že nějaká získala,“ sdělil ředitel ESRC Mun Čchong-hjun.

Hackeři Ruska a KLDR napadají výzkum covidové vakcíny

Bezpečnost

Server podotýká, že jihokorejské farmaceutické firmy ještě nemají dostatečné know-how, aby vyráběly vlastní vakcínu proti covidu, a i velké společnosti ve světě mají problémy s její účinností, nebo řeší otázku jejího skladování.

Kima zřejmě očkovali proti koronaviru, který v jeho zemi nesmí existovat

Svět

Podle zdroje Daily NK byl v KLDR nedávno zřízen nový Úřad 325, který působí pod Hlavním úřadem pro průzkum a dostává úkoly přímo od Ústředního výboru Korejské strany práce. O tom, co získal, informuje sestru generálního tajemníka Kim Jo-čong. Úřadu 325 zadává úkoly přímo vůdce Kim a tajemník strany Čo Jong-won.

Reklama

Výběr článků

Načítám