Hlavní obsah

Severní Korea zřídila lágr pro lidi porušující karanténu

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv Severní Korea oficiálně nepřiznala, že by se v zemi objevil jediný případ covidu-19, už na začátku roku uzavřela hranice a na podzim zavedla velmi přísná karanténní opatření. Pro lidi, kteří tato nařízení poruší, zřídila dokonce nový kárný tábor v Sungho-ri v provincii Severní Hwanghe. Uvedl to v pondělí specializovaný server Daily NK zaměřený na KLDR, který získává informace od zdrojů v Severní Koreji.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: KLDR dezinfikuje veřejná místa, přestože prý v zemi není jediný případ koronaviruVideo: Reuters

 
Článek

Zdroj serveru minulý týden po telefonu sdělil, že počet lidí porušujících karanténu „výrazně stoupl“ a že byl kvůli tomu otevřen tábor pro politické vězně u Hwačonu. Podle něj ale „není veliký a řídí ho ministerstvo pro společenskou bezpečnost“.

Toto ministerstvo spravuje i Tábor 17 v Kečonu a Tábor 18 v Pukčchangu v provincii Jižní Pchjongan. Podle zdroje je nový tábor stejné velikosti, nebo možná i menší.

„Otevřelo se zařízení v jednom uhelném dole, který slouží jako pracoviště pro Hwačonský vězeňský tábor pro politické vězně. Vytvořili nový tábor tak, že obezdili důl a použili stávající budovy,“ dodal zdroj. Podle něj se tábor nachází na části bývalého Tábora 26, který byl uzavřen v roce 1991 po tlaku mezinárodních organizací, že se v něm porušují lidská práva. Část tohoto tábora byla později využita jako převýchovný pracovní tábor a přejmenovaná v roce 2012 na Středisko pro disciplinární práci v Sungho.

Kim Čong-un projevem rozplakal diváky i sám sebe

Svět

Daily NK uvádí, že zatím není jasné, zda jde o trvalé zařízení, nebo jen o přechodně fungující tábor kvůli prudce rostoucímu počtu lidí porušujících karanténu.

Brutální režim

Podle zdroje panuje v novém táboře brutální režim. Po práci v dolech museli potrestaní utvořit sedmičlenná družstva a běhat v nich. Kdo nedoběhne a padne, musí běhat desetkrát déle, než ležel, dodal zdroj s tím, že na začátku prosince šest z 53 nových vězňů zemřelo hned druhý den po příchodu do tábora v důsledku krutého zacházení.

Foto: Jon Chol Jin, ČTK/AP

Severokorejští vojáci v rouškách mají pomáhat v boji s neviditelným nepřítelem.

Zdroj dodal, že i když jsou lidé do tábora posíláni za porušení karantény, ta se v lágru nedodržuje.

Již dříve server informoval, že se s lidmi, kteří poruší karanténu, zachází stejně jako se „zvláštními“ vězni, jak označují v zemi ty politické.

KLDR zatím nepřiznala žádný případ koronaviru, ale severokorejský vůdce Kim Čong-un už v říjnu na vojenské přehlídce připomínající 75. výročí vládnoucí Korejské strany práce poděkoval vojenským jednotkám za nasazení při vypuknutí pandemie a říkal, že po skončení pandemie doufá v budoucí spolupráci s Jižní Koreou.

Reklama

Výběr článků

Načítám