Hlavní obsah

KLDR už likviduje jadernou střelnici Pchunggje-ri

Severní Korea už začala s postupnou likvidací jaderné střelnice Pchunggje-ri. Potvrzují to satelitní záběry pořízené 7. května, uvedl expertní web specializovaný na severokorejskou problematiku 38North při americké univerzitě Johnse-Hopkinse. Několik budov u vstupů do podzemních tunelů bylo srovnáno se zemí.

Foto: Novinky.cz s použitím Airbus Defense & Space and 38 North

Satelitní záběry severokorejské jaderné střelnice Punggje-ri z 12. dubna 2017.

Článek

Záběry ukazují, že byly zbořeny budovy u severního, západního a jižního vstupu, které sloužily k řízení činnosti v tunelech. Odstraněny byly také koleje pro důlní vozíky, které vedly z tunelů na haldy hlušiny Několik vozíků bylo převržených a zmizelo i několik budek a přístřešků.

Zatím ale nebyl uzavřen žádný ze vstupů do tunelu a nedotčeny také zůstávají obě hlavní budovy, tedy řídící středisko a hlavní administrativní budova.

Likvidace budov u severního portálu

Důvodem může být to, že uzavření střelnice má být provedeno za účastni zahraničních novinářů a odborníků včetně amerických. Severokorejská státní tisková agentura KCNA uvedla 12. května, že ti uvidí zhroucení tunelů při explozích, zablokování jejich vstupů a odstranění všech pozorovacích a kontrolních stanovišť i budovy pro výzkum. K uzavření by mělo dojít mezi 23. a 25. květnem.

Stržena byla technická budova spolu s dvěma dalšími stavbami u severního portálu, kde KLDR provedla posledních pět jaderných testů. Odstraněna byla i část střechy z kompresorovny, odkud se vháněl do tunelu vzduch.

Severokorejská jaderná zařízení

Stejně tak byly strženy dvě budovy u západního tunelu, kde pokračovalo dolování až do konce března a tunel se zřejmě připravoval jako záložní pro případný další test poté, co byl severní už dále nepoužitelný. I tam byly odstraněny koleje pro důlní vozíky. Stejně tak bylo strženo řídící středisko a kompresorovna u jižního portálu. V tunelech vedoucích od jižního a západního portálu nikdy nebyly provedeny žádné jaderné testy.

Z jedné z budov u hlavního řídícího střediska byla stržena typická modrá střecha

Podle zjištění experta televize CBS Davida Martina byly také strženy kabely elektrického vedení vedoucí do tunelů.

KLDR před jednáním vůdce Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, které se uskuteční 12. června v Singapuru, avizovala, že zlikviduje střelnici. [celá zpráva]

Nemusí to však být jen z dobré vůle, poslední test z 3. září 2017 vedl k řadě sesuvů půdy na hoře Mantap, pod níž se střelnice nachází. Podle čínských expertů se hora hroutí a hrozí únik radioaktivity. Jejich analýzy však nikdo jiný nepotvrdil.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám