Hlavní obsah

KLDR uvěznila tisíc občanů, dívali se na jihokorejské filmy

– Soul • Aktualizováno

V době růstu napětí na Korejském poloostrově Pchjongjang zesílil boj proti západní kultuře. Za sledování jihokorejských filmů a programů je jen v přístavním městě Kesong vězněno 1200 lidí. Jih naopak pokračuje v harašení zbraněmi a v pondělí zahájil cvičení na pěti ostrovech u sporné námořní hranice, jehož součástí jsou i ostré střelby.

Foto: Kim Kyung-Hoon , Reuters

Jihokorejský voják na hlídce u demilitarizované zóny mezi Korejskou republikou a KLDR

Článek

V severokorejském městě Kesong je uvězněno asi 1200 osob za sledování jihokorejských programů. S odvoláním na představitele věznice to sdělila organizace přeběhlíků ze Severu North Korea Intellectual Solidarity (NKIS).

"Podle jistého funkcionáře věznice je to poprvé, co počet osob uvězněných z tohoto důvodu přesáhl tisícovku," cituje z prohlášení NKIS agentura AFP. V dané věznici je navíc na 2000 dalších vězňů, takže je přeplněná.

Za porušení zákona zakazujícího sledovat kulturní díla z ciziny hrozí dva až pět let vězení a finanční pokuty.

NKIS s odvoláním na jiný zdroj informovala, že pchjongjangský režim v lednu vytvořil speciální jednotku pro odhalování konzumentů "západní dekadence".

Pchjongjang pořádá také hon na dívky, které svým oblečením napodobují jihokorejskou módu nebo si dají udělat účesy podle vzoru jihokorejských hereček. Jakékoli náznaky v tomto směru jsou odsuzovány jako "zločinný jižanský vzhled".

Ostré střelby na sporné hranici

Jižní Korea v pondělí ráno zahájila další vojenské cvičení. Tentokrát se odehrává ve Žlutém moři a na pěti ostrovech u sporné námořní hranice. Je mezi nimi i ostrov Jonpchjong, který 23. listopadu ostřelovala KLDR a zabila tam dva vojáky a dva civilisty, uvedla BBC.  [celá zpráva]

Spojené štáby Jižní Koreje uvedly, že se cvičení koná na celkem 29 místech. Jeho součástí jsou i ostré střelby. Cvičení začalo ostrými střelbami válečných lodí i pozemních baterií.

Právě ostré střelby u sporné hranice odsuzuje Pchjongjang. Podle agentury Reuters prohlásil, že podobná vojenská cvičení ukazují, že Jižní Korea je odhodlaná vyvolat válku.

Ostřelování Jonpchjongu označil Sever za odvetu za skutečnost, že při jihokorejsko-americkém cvičení některé granáty údajně dopadly do severokorejských vod. Sever námořní hranici vytyčenou OSN po uzavření v roce 1953 neuznává, protože OSN nebyla v konfliktu nestranná, ale stála na straně Jihu.

Pokračuje i největší společné japonsko-americké cvičení Ostrý meč, kterého se účastní 44 000 mužů, 400 letadel a 60 lodí. Je mezi nimi i mateřská letadlová loď George Washington a japonské torpédoborce vyzbrojené antiraketami SM3 systému Aegis, který má chránit "zemi vycházejícího slunce" před balistickými raketami ze "země jitřní svěžesti". [celá zpráva]

Rozhovor prezidentů Číny a USA kvůli Korejím

Čínský prezident Chu Ťin-tchao v pondělí v telefonickém rozhovoru se svým americkým protějškem Barackem Obamou varoval, že napětí na Korejském poloostrově může vzrůst a vymknout se kontrole, což není v ničím zájmu.

Obama podle Bílého domu čínského prezidenta naléhavě žádal, aby Peking spolupracoval s USA a dalšími státy s cílem zdůraznit Severní Koreji, že její provokace jsou nepřijatelné.

Reklama

Výběr článků

Načítám