Hlavní obsah

KLDR pustila zadržovaného amerického veterána

Pchjongjang/Washington/Peking

Severní Korea propustila pětaosmdesátiletého amerického veterána z korejské války Merrilla Newmana, kterého zadržovala více než měsíc. Ten v sobotu přiletěl do Pekingu, odkud se vydá do USA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Americký veterán Merrill Newman se vrátil do USA Video: Reuters

 
Článek

Severokorejci uvedli, že muže propustili z "humanitárních důvodů", neboť se přiznal ke svým údajným zločinům během korejského konfliktu v letech 1950 až 1953 a omluvil se za ně. USA krok Pchjongjangu přivítaly a vyzvaly ho k propuštění i dalšího vězněného Američana.

Severokorejská státní tisková agentura KCNA dnes oznámila, že úřady Američana "deportovaly z humanitárních důvodů, přičemž vzaly v úvahu jeho přiznání k činům, které spáchal, a jeho omluvu za ně, jeho upřímnou lítost, jeho pokročilý věk a zdravotní stav".

"Jsem šťastný, že jsem na cestě domů," řekl Newman japonským novinářům na pekingském letišti. "Cením si také shovívavosti vlády KLDR, kterou mi prokázala, abych mohl letět domů. Cítím se dobře. Chci domů vidět se s mojí ženou," dodal podle agentury Reuters.

Foto: Kyodo, Reuters

Americký válečný veterán Merrill Newman na letišti v Pekingu po propuštění z KLDR

"Jsme rádi, že pan Newman dostal povolení k odjezdu z KLDR a bude se moci vrátit ke své rodině. Vítáme rozhodnutí KLDR propustit ho," reagovala mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfová. Poděkovala také Švédsku, které USA v Severní Koreji zastupuje.

Další Američan v KLDR dostal 15 let nucených prací

Newmanovo propuštění přivítal rovněž americký viceprezident Joe Biden, který je na návštěvě Jižní Koreje. Podle něj se válečný veterán chystá z Pekingu vydat leteckou linkou do San Franciska. Harfová podobně jako Biden současně vyzvala KLDR, aby udělala "humanitární gesto" a co nejrychleji propustila i Američana korejského původu Kenneth Bae, kterého zadržuje od loňského roku a letos v květnu ho Severokorejci odsoudili k 15 letům nucených prací za "podněcování k převratu".

Newmana Severokorejci zadrželi 26. října, když se chystal odletět z KLDR, kde byl na turistické cestě. Na konci listopadu Pchjongjang zveřejnil video, na kterém se válečný veterán v krátkém prohlášení přiznává ke svým údajným zločinům a omlouvá se. Podle KCNA se také písemně doznal, že za korejské války zabíjel civilisty a nyní přivezl digitální knihu kritizující severokorejský režim. Údajně se rovněž pokusil kontaktovat v KLDR přeživší vojáky, které za války cvičil, aby nyní bojovali proti režimu diktátora Kim Čong-una.

Agentura AP k tomu poznamenala, že stále není jasné, za jakých podmínek toto přiznání vzniklo a zda k němu důchodce z Kalifornie nebyl přinucen. Před ním Severokorejci od roku 2009 zadrželi nejméně šest dalších Američanů, pět z nich byl propuštěno nebo deportováno ze země po diplomatických intervencích na nejvyšší úrovni. Pchjongjang kvůli tomu osobně navštívili i bývalí američtí prezidenti Bill Clinton a Jimmy Carter. K propuštění Newmana v minulých týdnech vyzval například americký ministr zahraničí John Kerry nebo Bílý dům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám