Hlavní obsah

KLDR posílá tisíce dělníků do Ruska, podle kritiků tam pracují jako otroci

– Moskva

Severokorejskou ekonomiku už roky škrtí mezinárodní sankce, k tomu se letos přidalo nejhorší sucho za sto let decimující úrodu. Vysílání pracovních sil do zahraničí se proto stalo ještě důležitějším zdrojem příjmů pro režim Kim Čong-una. Například v Rusku, a zejména na jeho východě, pracují tisíce severokorejských dělníků. Podle humanitárních organizací tam otročí, informovala britská stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejští dělníci pracují i na výstavbě čínsko-ruského obchodního komplexu v Chun-čchunu u hranice mezi Ruskem a Čínou. Snímek z 25. června 2015

Článek

Kvůli přetrvávajícím až 40stupňovým vedrům za vysoké vlhkosti nařídila vláda dřívější přechod na letní pracovní dobu. Severokorejci tak začínají pracovat už v 05:00 hodin ráno namísto dosavadních 08:00 hodin. Produktivita práce přesto poklesla, stejně jako školní docházka, protože rozvrh se povinně týká i dětí.

Sucho decimuje úrodu už od června a zemi podle některých agentur hrozí nový hladomor. Přes sto tisíc lidí se proto vydalo na východní pobřeží a živí se lovem olihní.

Vůdce Kim Čong-un v krizi rozhodl zdvojnásobit počet dělníků vysílaných za prací do zahraničí, aby navýšil státní příjmy, které z tohoto programu každoročně představují až dvě miliardy dolarů. Ve 40 zemích od Mongolska po Blízký východ má podle zprávy pracovat až 90 000 Severokorejců, zhruba 25 000 z nich v Rusku.

Jejich mzdy se prý ukládají na speciální účty kontrolované severokorejskou vládou.

Tito pracovníci čelí hrozbám vládních represí proti sobě nebo svým příbuzným, pokud se pokusí utéct
zpráva amerického ministerstva zahraničí

Podle kritiků se na jejich úkor obohacuje hlavně vládce Kim. „Severní Korea zneužívá jejich práci a mzdy k naplnění soukromých pokladen Kim Čong-una. Máme podezření, že Kim si za část peněz kupuje luxusní zboží pro svoji elitu a financuje z nich nedávný stavební boom v Pchjongjangu, který zahájil, aby se ukázal,“ tvrdí Ahn Mjong-čol z jihokorejské organizace NK Watch.

Jihokorejci tvrdí, že severokorejský stát své dělníky zotročuje nejen v domácích pracovních táborech, ale prostřednictvím zmíněných zahraničních programů. Vyzvali OSN, aby to vyšetřila.

Americké ministerstvo zahraničí ve své zprávě loni uvedlo, že Pchjongjang posílá své pracovníky na základě dvoustranných dohod do zahraničí včetně Ruska a Číny, kam proudí podstatné množství dělníků.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

„Tito pracovníci čelí hrozbám vládních represí proti sobě nebo svým příbuzným v Severní Koreji, pokud se pokusí utéct, nebo si budou stěžovat někomu zvnějšku. Jejich mzdy se ukládají na účty kontrolované severokorejskou vládou, která si většinu peněz nechává s tím, že jde o různé „dobrovolné“ příspěvky na vládní podniky,“ zmiňoval dokument.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám