Hlavní obsah

KLDR otestovala dvě balistické rakety krátkého doletu

Alex Švamberk, Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Tokio

Severní Korea odpálila dvě balistické rakety krátkého doletu. Uvedly to jihokorejský generální štáb a japonský premiér Jošihide Suga. Jde o první raketové testy, které Pchjongjang udělal po lednovém nástupu Joea Bidena do funkce amerického prezidenta. Odpáleny byly krátce před tím, než Biden oznámí svou politiku vůči KLDR.

Foto: KCNA, Reuters

Nové severokorejské mobilní odpalovací zařízení

Článek

Rakety byly odpáleny s přibližně dvacetiminutovým odstupem v 7:06 a 7:25 místního času od města Hamdžu na severovýchodě KLDR. Uletěly asi 450 kilometrů, přičemž dosáhly výšky 60 km, sdělil podle agentury Jonhap jihokorejský spojený štáb: „Jihokorejské a americké zpravodajské služby detailně analyzují projektily a zvažují možnost, že by mohlo jít o balistické rakety krátkého doletu.“ Japonská vláda uvedla, že podle všeho nepoškodily žádnou loď ani letadlo.

Suga Pchjongjangu vzkázal, že jeho ”chování ohrožuje mír a bezpečnost Japonska a celého regionu”. Severní Korea zkoušky provedla v den, kdy v Japonsku odstartovala štafeta s olympijskou pochodní před letošními letními hrami v Tokiu, a krátce před tím, že Biden oznámí novou politiku vůči KLDR.

Členové jihokorejské Národní bezpečnostní rady dali najevo „hluboké znepokojení“ kvůli jednání Pchjongjangu, uvedla kancelář jihokorejského prezidenta.

První vzkaz KLDR Bidenovi: Nešiřte smrad, chcete-li dobře spát

Svět

Velení amerických sil v Pacifiku v reakci uvedlo, že jasně ukazují hrozbu, jakou severokorejský nedovolený zbrojní program představuje pro sousedy KLDR a mezinárodní společenství. Rezoluce OSN severokorejskému režimu kvůli jeho jaderným zbrojním programům testy balistických raket zakazují.

Bidenova administrativa se o kontakt s Pchjongjangem pokusila, ten však takovou snahu označil za „laciný trik”.

Americkou nabídku jednat označil Pchjongjang za levný trik

Svět

O víkendu Severní Korea odpálila dvě rakety krátkého doletu, informovali ve středu vysoce postavení představitelé americké vlády. Zřejmě ale nešlo o balistické rakety, podle agentury Jonhap se test balistických raket odpalovaných ze země uskutečnil naposled v březnu 2020.

KLDR o víkendu testovala střely krátkého doletu, píší v USA

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám