Hlavní obsah

KLDR odpálila další rakety hodinu před příletem papeže Františka do Soulu

Soul
Aktualizováno

Severní Korea ve čtvrtek odpálila ze střelnice na východním pobřeží země do Japonského moře tři rakety krátkého doletu. Informoval o tom podle agentury Jonhap jihokorejský spojený štáb náčelníků. Test raket se uskutečnil necelou hodinu před příletem papeže Františka do Jižní Koreje.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Článek

Mluvčí štábu uvedl, že střely ráže 300 mm byly odpalovány ve 25minutových intervalech z raketometu KN-09 na střelnici u Wonsanu severovýchodním směrem.

Střely doletěly do vzdálenosti zhruba 220 kilometrů. Zřejmě spadly ještě do severokorejského pobřežního pásma.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jde o další ze série podobných zkoušek, které severokorejský režim provedl v posledních týdnech. Podle Jižní Koreje se snaží prodloužit dolet svých střel ze 160 kilometrů na 210 kilometrů.

Pchjongjang vyjádřil znepokojení nad každoročními vojenskými jihokorejsko-americkými manévry. Další mají začít v nejbližších dnech a KLDR vyzvala Soul, aby cvičení zrušil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Papež František přiletěl poprvé na návštěvu Jižní KorejeVideo: Reuters

Papež František bude v Jižní Koreji pět dní. V zemi je silná katolická menšina. František Jižní Koreu navštívil v rámci své první cesty do Asie. Na letišti ho uvítala jihokorejská prezidentka. Papež se zúčastní festivalu asijské katolické mládeže i beatifikace 124 korejských mučedníků. Setká se také se studenty, kteří přežili potopení trajektu Sewol.

Papež František vyzval Severní a Jižní Koreu, aby upustily od demonstrací síly a prostřednictvím dialogu usilovaly o mír. V projevu, který přednesl v přítomnosti jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje, zdůraznil, že mír vyžaduje schopnost odpuštění a vzájemný respekt. Je třeba podpořit diplomacii, aby dialog nahradil "vzájemné obviňování, zbytečné kritiky a projevy síly", řekl papež.

Pozdravil Čínu

Když letoun s papežem na cestě do Jižní Koreje přelétal nad Čínou, zaslal František pozdravný telegram čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi a čínskému lidu. Takový dopis sice posílá papež pokaždé, když se ocitne ve vzdušném prostoru nějaké země, v tomto případě se ale s napětím očekávalo, co papež vzkáže. Čínský režim totiž místním zhruba 12 miliónům katolíků zakazuje uznávat papežovu autoritu a nemá s Vatikánem navázány oficiální styky.

"U příležitosti vstupu do čínského vzdušného prostoru přeji vše nejlepší vaší excelenci a vašim spoluobčanům a dávám boží požehnání míru a blahobytu země," uvedl papež v telegramu. Už sám fakt, že směl papež vstoupit do čínského vzdušného prostoru, je podle agentury Reuters vnímán jako pozitivní, byť malý krok ke zlepšení vztahů mezi Vatikánem a Pekingem.

Reklama

Výběr článků

Načítám