Hlavní obsah

KLDR odpálila balistickou raketu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Severní Korea odpálila ve středu směrem do Japonského moře blíže neurčenou střelu, informoval podle agentury Jonhap jihokorejský spojený štáb. Země přitom bojuje s nedostatkem potravin zaviněných suchem a zemědělcům musejí pomáhat úředníci.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Severokorejská balistická raketa na přehlídce

Článek

Jihokorejský spojený štáb uvedl, že balistická raketa byla odpálena ve 12:08 místního času z oblasti Sunan u Pchjongjangu. Žádné další podrobnosti o testu neoznámil, není jasné, o jaký typ rakety šlo, jak daleko letěla a do jaké výšky vystoupala.

FOTO: Noční vojenská přehlídka v KLDR

Zahraniční

I japonská pobřežní stráž uvedla, že jde o balistickou raketu. Jde o čtrnáctou podobnou zkoušku, kterou izolovaný komunistický stát letos provedl.

Agentura Jonhap zdůraznila, že k dalšímu vyostření napětí došlo ani ne týden před inaugurací nově zvoleného jihokorejského prezidenta Juna Sok-jola.

Agentura Reuters zmínila, že raketa byla vypálena jen několik dnů poté, co Severokorejský vůdce Kim Čong-un během vojenské přehlídky prohlásil, že Pchjongjang své jaderné síly bude vyvíjet „co nejrychlejším tempem“.

Severokorejci odpálili další mezikontinentální raketu

Svět

Jde už o čtrnáctý letošní test severokorejské rakety. Předchozí se uskutečnil 16. dubna, kdy byla vypálena taktická naváděná střela. Panují obavy, že by KLDR mohla povést další test mezikontinentální balistické rakety nebo dokonce jaderné nálože.

KLDR prohlásila, že v případě napadení zaútočí jadernými zbraněmi

Zahraniční

 KLDR trápí sucho, na venkov poslala i úředníky

Severokorejci pracující v továrnách a kancelářích byli vysláni do venkovských oblastí, aby se zapojili do boje proti se suchem, informovala státní média.

Severokorejský deník Rodong sinmun napsal, že vládní úředníci a pracovníci z kanceláří a továren pomohli zemědělcům v celé zemi a podíleli se na rozdělování čerpadel a rozvoji vodních zdrojů v oblastech, jež bývají zasažené suchem. Severně od Pchjongjangu budovali vodní nádrže, aplikovali hnojiva na rostliny a postarali se o to, že traktory a nákladní auta dovezly vodu do zemědělských podniků.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un podle agentury Reuters vyzval k zavedení opatření, která by zlepšila špatnou situaci kolem zásobování potravinami. Do ní se země dostala kvůli pandemii covidu-19 a tajfunům. Pro KLDR dlouhodobě představují nebezpečí sucha a záplavy

Severokorejský meteorologický ústav ve středu varoval, že až do začátku příštího týdne bude pokračovat suché počasí. Minulý týden informoval, že průměrná teplota v dubnu byla o 2,3 stupně Celsia vyšší než obvykle a spadlo jen 44 procent běžného množství srážek.

Reklama

Výběr článků

Načítám