Hlavní obsah

KLDR odmítla jednat o průmyslové zóně v Kesongu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang/Soul
Aktualizováno

Severní Korea odmítla v pátek návrh Jižní Koreje na zahájení rozhovorů o opětovném otevření společné průmyslové zóny Kesong. KLDR ji počátkem dubna uzavřela. Informovala o tom jihokorejská agentura Jonhap. Odmítnutí KLDR bylo velmi tvrdé a jeho součástí byly další výhrůžky.

Foto: ČTK/AP

Průmyslový komplex Kesong

Článek

"Pchjongjang bude první, kdo podnikne tvrdé akce, jestliže jih způsobí zhoršení situace v pohraničním městě. Typ ultimáta, který dal jih, nepovede k dobrým výsledkům," uvedla Severokorejská obranná komise ve svém stanovisku.

Soul předložil nabídku Pchjongjangu ve čtvrtek s ultimátem, že musí odpovědět do 24 hodin. Zároveň varoval, že pokud Severní Korea na návrh k jednání nepřistoupí, bude to mít "vážné následky". Podle agentury Jonhap fakticky pohrozil, že se z Kesongu definitivně stáhne.

Severní Korea počátkem dubna zabránila jihokorejským pracovníkům ve vstupu do oblasti a zablokovala dodávky surovin a potravin. V Kesongu zůstalo asi 175 jihokorejských občanů, jimž pravděpodobně docházejí zásoby a léky. Sever jim nebrání odejít, ale nepovoluje žádné dodávky do zóny. [celá zpráva]

Všech 53 000 severokorejských dělníků, kteří v Kesongu pracovali, z průmyslové zóny odešlo.

Jižní Korea stáhne zbylé zaměstnance

Jižní Korea vzápětí zareagovala oznámením, že z komplexu stáhne zbývající zaměstnance, kteří tam o své vůli zůstávali. "Učinili jsme nevyhnutelné rozhodnutí ohledně návratu všech zbývajících zaměstnanců z Kesongu, abychom je ochránili, protože jejich situace je čím dál složitější," řekl ministr pro sjednocení. Zároveň vyzval KLDR, aby chránila majetek jihokorejských firem v Kesongu a aby zajistila bezpečnost Jihokorejců při jejich cestě domů. Datum stažení neupřesnil.

Rozhodnutí Soulu vyvolává zásadní otázky o budoucnosti posledního velkého symbolu mezikorejské spolupráce.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Obě strany měly z provozování průmyslového parku prospěch. KLDR získávala cenné valuty – okolo dvou miliard dolarů ročně. Jihokorejské firmy těžily z toho, že využívaly levnou pracovní sílu ke zvýšení konkurenceschopnosti svých výrobků. V zóně působilo víc než sto jihokorejských firem.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Reklama

Výběr článků

Načítám