Hlavní obsah

KLDR není schopna vypustit družici ani ohrozit USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Podle expertů nemá komunistická Severní Korea technologii na vyslání balistické rakety do vesmíru. Odborníci, na něž se odvolává agentura AP, tvrdí, že od neúspěšného pokusu o vypuštění takové rakety před třemi lety země v této oblasti nepokročila. Také k ohrožení Spojených států raketami dlouhého doletu má Pchjongjang ještě daleko.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Severokorejský voják u rakety Unha

Článek

Navzdory výzvám mezinárodního společenství Severní Korea v pátek vypustila raketu Unha-3 (Mléčná dráha-3), která údajně měla vynést na oběžnou dráhu satelit. Raketa však uletěla jen sto kilometrů, pak explodovala a její trosky spadly do moře západně od pobřeží Jižní Koreje. [celá zpráva]

AP zdůrazňuje, že neúspěšné pokusné starty provázely programy vývoje raket i u velmocí, jako jsou USA, Čína nebo bývalý Sovětský svaz.

Ani hospodářsky a technologicky vyspělá Jižní Korea dosud raketu na oběžnou dráhu nedostala, i když se o to dvakrát pokoušela.

Analytici se však domnívají, že Pchjongjang se ze svých neúspěchů nepoučil. Má se za to, že všechny čtyři pokusy o vystřelení raket Unha skončily neúspěchem. Ty předchozí se uskutečnily v letech 1998, 2006 a 2009.

Foto: ČTK/AP

Raketa Unha 3 na startovací rampě

"Zřejmý závěr je takový, že mají značné nedostatky ve spolehlivosti," řekl Neil Hansen z centra pro mezinárodní bezpečnost a spolupráci při Stanfordské univerzitě. "Po startu ze 4. července 2006 je to podruhé, co v rané fázi letu selhal první stupeň rakety Unha," konstatoval Hansen. Technologie raket Unha podle něj "zamrzla" někde na počátku tohoto století.

Foto: ČTK/AP

Severokorejská rakety Unha 3

Největší rozdíl mezi raketami odpálenými v roce 2009 a minulý pátek podle Hansena spočívá v přimalování číslovky 3 na plášť zatím poslední rakety.

Pchjongjang pod novým vedením v čele s Kim Čong-unem páteční neúspěch překvapivě přiznal. Naopak dodnes tvrdí, že při startech v letech 1998 a 2009 se mu podařilo na oběžnou dráhu vynést satelity. To ale nezávislí odborníci popírají.

Foto: ČTK/AP

Severokorejský strážný u rakety Unha 3 na startovací rampě

KLDR nemá raketu schopnou ohrozit USA

Experti navíc tvrdí, že i nová raketa, kterou KLDR předvedla na vojenské přehlídce v neděli, zjevně neznamená zásadní krok vpřed. Pro odborníky byl podle AP zajímavější transportér, jenž raketu vezl.

Podle expertů zatím nemá KLDR balistickou raketu dlouhého doletu, která by ohrozila USA.

Foto: KCNA, Reuters

Nová severokorejská balistická raketa

Právě nebezpečím severokorejských balistických raket bylo zdůvodňováno vybudování systému pozemní protiraketové obrany, který měl být rozšířen do střední Evropy, kdy by rampy byly v Polsku a radar v Brdech

Foto: KCNA, Reuters

Starší severokorejské balistické rakety

Reklama

Výběr článků

Načítám