Hlavní obsah

Severokorejská raketa se rozlomila a dopadla do moře

Novinky, rei
Soul/Washington
Aktualizováno

Start severokorejské rakety Unha-3 do vesmíru se nezdařil. Raketa, jež podle Pchjongjangu měla v pátek ráno vynést na oběžnou dráhu výzkumnou družici, se krátce po vzlétnutí na severozápadě země odchýlila od své dráhy, rozlomila a dopadla do moře u břehu Korejského poloostrova.

Foto: Bobby Yip/Files, Reuters

Severokorejský voják u odpalovací rampy s raketou Unha-3

Článek

Zprávu amerických, japonských a jihokorejských zdrojů o neúspěchu podniku o pět hodin později oficiálně potvrdil severokorejský režim. KLDR oznámila, že její odborníci zjišťují, co bylo příčinou nehody.

Raketa vzlétla krátce po půl osmé místního času. Měla směřovat jižně na západ poloostrova a dále tak, aby nenarušila vzdušný prostor Japonska, které bylo připraveno ji sestřelit. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Japonský voják před rampou se střelami Patriot

Raketa byla podle japonského ministra obrany Naokiho Tanaky ve vzduchu jen něco přes minutu.

„Podle prvních náznaků raketa dopadla do moře 165 kilometrů západně od Soulu. Žádné trosky nedopadly na pevninu. V žádné fázi nebyla raketa nebo její zbytky hrozbou,“ citovala BBC prohlášení velitelství Severoamerické vzdušné obrany (Norad).

Podle jihokorejských úřadů raketa explodovala a rozpadla se na asi 20 kusů. „Probíhá pátrací akce s cílem získat tyto předměty,“ uvedl zástupce ministerstva obrany.

Start se nepovedl už po druhé

KLDR prohlašovala, že vypuštěním rakety a družice na oběžnou dráhu chce náležitě oslavit 100 let od narození zakladatele režimu Kim Ir-sena. Západ a jeho spojenci v regionu se obávali, že jde spíš o vojenský test rakety dlouhého doletu, která by mohla nést jadernou hlavici. USA varovaly, že zkouška je v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN.

Severokorejci přitom v únoru souhlasili s pozastavením svého jaderného a raketového programu výměnou za potravinovou pomoc od Spojených států.

Podle britského deníku Daily Telegraph stál Severokorejce nezdařený podnik 850 miliónů dolarů (16 miliard korun), za které by hladovějící národ mohl mít například 2,5 miliónu tun kukuřice a 1,4 miliónu tun rýže.

Je to provokace, zní z Washingtonu

„Přestože pokus vyslat raketu selhal, ohrožuje provokační jednání Severní Koreje regionální bezpečnost, porušuje mezinárodní právo a je v rozporu s jejími vlastními závazky,“ odsoudil v pátek Bílý dům start rakety.

Čína vyzvala k uklidnění v regionu, Rusko se vyslovilo proti možnému zpřísnění sankcí vůči KLDR.

Severní Korea se pokusila vyslat raketu do vesmíru už podruhé, první nezdařený pokus se uskutečnil v roce 2009. Nynější neúspěch může podle komentářů částečně nalomit důvěru v nového vůdce Kim Čong-una, který teprve tento týden formálně převzal veškeré vedoucí funkce v Korejské straně práce a tudíž i zemi.

Tento týden se také objevila podezření, že Severokorejci chystají třetí jadernou zkoušku.

Reklama

Výběr článků

Načítám