Hlavní obsah

KLDR má nové ministry zahraničí a obrany. Panují obavy, že přitvrdí svou jadernou politiku

Pchjongjang

Severní Korea vyměnila tento týden dva klíčové ministry. Kromě nového šéfa diplomacie byl jmenován i nový ministr obrany, uvedla jihokorejská tisková agentura Jonhap. Výměny vyvolávají obavy, že Severní Korea přitvrdí svou jadernou politiku a nebude už dál jednat o denuklearizaci.

Foto: Reuters

Ri Son-kwol

Článek

Do čela resortu obrany byl jmenován generál Kim Čong-kwan. Vyplynulo to ze zprávy severokorejské tiskové agentury KCNA, která informovala o zasedání o obnově lesů a ochraně životního prostředí. Tam už byl Kim Čong-kwan uváděn jako ministr obrany.

Nový šéf resortu byl od června 2014 náměstkem ministra obrany a měl na starosti velké armádní stavební projekty, jako je plážový resort ve Wonsanu a výstavba horských lázní Jangtok s horkými minerálními prameny.

Nedávno povýšený čtyřhvězdičkový generál byla také zvolen jako alternující člen politbyra, uvedl list Japan Times. O osudu jeho předchůdce ve funkci není nic známo.

Severní Korea se prezentuje jako ráj pro surfaře, Američané tam ale nebudou smět

Cestování

Novým ministrem zahraničí Severní Koreje se stal Ri Son-kwon, který dosud zastával post předsedy Výboru pro mírové sjednocení vlasti (CPRK).

Ri Son-kwon ve čtvrtek přednesl projev před diplomatickým sborem v Pchjongjangu u příležitosti oslav začátku nového lunárního roku, který připadá na sobotu. V páteční zprávě severokorejské agentury KCNA o této události byl titulován již jako „ministr zahraničí”.

KLDR mění diplomaty, vyvolává to obavy ze změny jaderné politiky

Svět

Nový ministr je bývalým armádním velitelem a od poloviny první dekády 21. století působil jako zástupce při jednáních mezi Severní a Jižní Koreou. Zkušenosti s jednáním s USA o jaderném odzbrojení na rozdíl od svého předchůdce nemá. Podle agentury Kjódó nicméně patří k blízkým lidem předního severokorejského představitele Kim Jong-čchola, který se podílel na rozhovorech severokorejského vůdce Kim Čong-una se Spojenými státy a dříve zastával tvrdou linii vůči Washingtonu.

Podle jihokorejského analytika Čchong Song-čanga je jmenování nového ministra signálem, že Severní Korea bude zastávat tvrdší linii vůči Spojeným státům a bude se snažit upevnit si pozici jaderné mocnosti. „Od nynějška je obtížné očekávat významný pokrok v diplomacii mezi KLDR a USA,” uvedl.

Bývalý ministr Ri Jong-ho byl zkušený diplomat, zahraniční politikou se zabýval 38 let a ministrem byl od roku 2016. V této funkci doprovázel severokorejského vůdce Kim Čong-una na schůzkách s nejvyššími představiteli USA, Ruska, Číny, Jižní Koreje a Kuby. Jeho osud není znám, KCNA o něm neinformuje od loňského srpna.

Jednání s USA uvázla na mrtvém bodě

Jednání o denuklearizaci KLDR se ocitla na mrtvém bodě od neúspěšného summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa s Kim Čong-unem loni v únoru v Hanoji. Spojené státy žádají, aby se Pchjongjang vzdal vývoje jaderných zbraní, a teprve potom chtějí odvolat sankce uvalené na KLDR za její jaderné a raketové zbrojní testy.

Pchjongjang požaduje postupné rušení hospodářských sankcí výměnou za dílčí kroky v odzbrojovacím procesu.

Reklama

Výběr článků

Načítám