Hlavní obsah

KLDR je na cestě k vodíkové bombě, varují experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Obnovený reaktor v Jongbjonu může poskytnout nejen dost plutonia pro jednu jadernou bombu ročně, ale podle expertů by mohl vyrábět i další radioaktivní izotopy, včetně tritia. To je potřeba pro získání silnější termojaderné bomby. Ta už nefunguje jen na bázi štěpení prvků, ale na jejich fúzi. Informaci o získání tritia podle jihokorejské agentury Jonhap to v úterý uvedl Institut pro vědu a mezinárodní bezpečnost.

Článek

Institut zkoumal satelitní záběry, které konzultoval s jihokorejskými vládními experty. Podle něj nová budova v jaderném komplexu nese znaky, které „jsou v souladu se zařízením na separaci izotopů včetně tritia“.

Pokud by to byla pravda, KLDR by byla na cestě k jaderným zbraním druhé generace, tedy termonukleárním, kde exploze klasické nálože – uranové nebo plutoniové – spustí termojadernou reakci, kdy dochází k fúzi izotopů vodíku tritia a deuteria.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Severní Korea opakovaně prohlašovala, že má zájem zlepšit kvalitu svých jaderných zbraní, a tritium by jim umožnilo navrhnout jaderné zbraně s větší výbušnou silou, než jsou zbraně jen na základě plutonia nebo obohaceného uranu,“ uvedl institut.

Naposled tento úmysl KLDR zopakovala v úterý, když oznámila, že všechna zařízení v komplexu v Jongbjonu jsou v běžném provozu. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Funguje tam reaktor, který produkuje plutonium, i zařízení na obohacování uranu.

„Jestli Severní Korea dokáže vyrábět jaderné zbraně za pomoci tritia, není známo. Domníváme se, že tento technický problém ještě KLDR nedokázala vyřešit. K tomu bude pravděpodobně potřebovat více podzemních jaderných zkoušek,“ konstatoval ústav.

Experti také upozorňují, že v srpnu pracoval reaktor přerušovaně: „Satelitní snímek z 22. srpna neukazoval trvalý proud vody vypouštěný z reaktoru, což se považuje za hlavní signál plného provozu reaktoru.“

Spojené státy varovaly Severní Koreu, aby přestala s „nezodpovědnými provokacemi a soustředila se místo toho na plnění mezinárodních závazků“.

„Budeme spolupracovat s našimi partnery v návaznosti na šestistranné rozhovory a budeme se snažit přesvědčit Severní Koreu, aby se vrátila k plnění závazků, které dala,“ prohlásil v pondělí večer mluvčí Bílého domu Josh Earnest, přičemž zdůraznil, že mezinárodní společenství nebude akceptovat Severní Koreu jako jaderný stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám