Hlavní obsah

Kišida vykročil k premiérskému křeslu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonsko

Fumio Kišida (64), někdejší japonský ministr zahraničí a zapálený fanoušek baseballového týmu Hirošima Carp, porazil tři uchazeče o post lídra Liberálnědemokratické strany, včetně Taro Kóna (58), ministra zodpovědného za očkování proti koronaviru, a Sanae Takaičiové (60), první ženské kandidátky po 13 letech.

Foto: Kimimasa Mayama, ČTK/AP

Kandidáti na předsedu japonské Liberálnědemokratické strany zleva doprava Taro Kóno, Fumio Kišida, Sanae Takaičiová a Seiko Nodová

Článek

Jelikož strana kontroluje většinu v parlamentu, otevírá to Kišidovi cestu k tomu, aby se příští pondělí stal premiérem. Nahradí Jošihideho Sugu (72), který po roce vlády odstupuje kvůli nespokojenosti veřejnosti s jeho reakcí na pandemii koronaviru. Právě se Sugou loni prohrál souboj o nástupnictví po Šinzóovi Abem (67).

Pandemie i ekonomika

Ve vítězném projevu Kišida slíbil, že bude řešit „národní krize“ Japonska včetně covidu-19, ekonomiky postižené pandemií a klesajícím počtem obyvatel a porodnosti. Zároveň se bude věnovat „důležitým otázkám budoucnosti Japonska“ prostřednictvím vize „svobodného a otevřeného regionu Indického oceánu a Tichomoří“ jako protiváhy Číny v regionu.

„Jednou z dobrých vlastností Fumia Kišidy je ochota pozorně naslouchat tomu, co říkají ostatní,“ podotkl vítězný kandidát. „Jsem odhodlán spolupracovat s vámi všemi na vytvoření otevřené LDP a zdárné budoucnosti Japonska,“ dodal.

Novým japonským premiérem bude Fumio Kišida

Svět

Kišida, otec tří dětí, který pochází z politické dynastie v Hirošimě, je považován za nenápadného a uvážlivého centristu, který zajistí LDP šanci uspět v parlamentních volbách koncem listopadu.

Měl by zefektivnit japonský postup v pandemii koronaviru tím, že pověří novou vládní agenturu řídící úlohou s důrazem na vývoj léků a plošné očkování.

Jeho úspěch zklame mladší generaci Japonců, kteří doufají v posun v politice všedního dne. Tu už dlouho určují frakce ovládané muži a politickými dynastiemi.

Když v letech 2012 až 2017 řídil diplomacii, koordinoval přelomovou návštěvu amerického prezidenta Baracka Obamy v květnu 2016 v Hirošimě, svém volebním obvodě, a také dohodu s Jižní Koreou o „ženách pro útěchu“, což je eufemismus pro ty, které trpěly v japonském systému vojenských nevěstinců před druhou světovou válkou a během ní.

Japonská ekonomika před olympiádou rostla více, než se čekalo

Ekonomika

V oblasti ekonomiky Kišida slíbil odklon od neoliberální politiky, která podle něj sice přinesla růst, ale prohloubila rozdíly v bohatství – což pandemie ještě zhoršila.

Loni jeho pověsti ublížil neuvážený tweet, kdy se mu veřejnost vysmála poté, co zveřejnil trapně zinscenovanou fotografii své usměvavé manželky v zástěře, jak mu servíruje večeři.

V dědečkových a otcových stopách

Otec i dědeček Fumia Kišidy byli poslanci parlamentu.

Kišida vystudoval práva na tokijské Univerzitě Waseda. V letech 1982 až 1987 pracoval jako bankéř v Long-Term Credit Bank of Japan. Od roku 1993 se stal členem japonské Sněmovny reprezentantů. V letech 2012 až 2017 byl ministrem zahraničí ve dvou vládách premiéra Šinzóa Abeho. Stal se nejdéle sloužícím ministrem zahraničí v poválečné historii Japonska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám