Hlavní obsah

Kimovi velvyslanci hledají záchranu před hladomorem, žádají o pomoc i Prahu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda severokorejského vůdce Kim Čong-ila instruovala své velvyslance, aby u zahraničních vlád požádali o potravinovou pomoc pro obyvatelstvo, které je na pokraji hladomoru. Žádost, kterou obdržela i česká vláda, znamená pro mezinárodní společenství dilema, jak se k totalitnímu režimu s jaderným programem zachovat.

Článek

„Všech čtyřicet severokorejských ambasád dostalo z Pchjongjangu příkaz požádat vlády o potraviny. Všechny dostaly kvóty,“ citoval britský list The Independet nejmenovaného asijského diplomata. Jiný uvedl, že Kim Čong-il instrukci vydal koncem loňského roku.

Žádost obdrželo i ministerstvo zahraničních věcí ČR, potvrdil jeho tiskový odbor Novinkám. " O případném poskytnutí pomoci bude rozhodnuto na základě pečlivého posouzení situace a v koordinaci s dalšími členskými státy EU," uvedl úřad.

Severní Korea je dlouhodobě závislá na zahraniční potravinové pomoci, které v poslední době ubylo. Američané zastavili pomoc KLDR před dvěma lety kvůli pokračujícímu jadernému programu a Jižní Korea svoji pomoc výrazně omezila loni po sérii námořních incidentů. Nejvýznamnější spojenec Severní Koreje Čína čelí sama nedostatku potravin kvůli přetrvávajícímu suchu. Z amerických depeší zveřejněných serverem WikiLeaks navíc vyplývá, že Peking dráždí nekompromisní postoj Pchjongjangu ve sporu o jeho jaderné aktivity.

Přímá žádost u jednotlivých vlád je podle britského deníku nezvyklá, KLDR obyčejně o dodávkách potravin vyjednává s organizacemi jako Světový program pro výživu (WFP) nebo Organizace spojených národů pro zemědělství a výživu (FAO).

V zemi vypukla slintavka a kulhavka

Tíživou situaci komplikuje výskyt slintavky a kulhavky, kterou vláda přiznala ve čtvrtek. Zemřely tisíce zvířat a další tisíce musí být utraceny. Pod karanténou jsou desítky statků. Choroba vypukla koncem loňského roku v Pchjongjangu a rozšířila se do osmi z devíti provincií.

Režim údajně přijme i potraviny od USA za předpokladu, že humanitární akce nebude mít žádné politické konotace. Severní Korea je údajně připravena zaplatit za část dodávek stříbrem a uhlím.

Z uzavřené Severní Koreje se už roky čas od času šíří příběhy lidí, kteří se živí kůrou stromů, větvemi a trávou, a zprávy o úplavici a dalších chorobách, jež kontrastují s životním stylem vůdce. Kim si dal například přivést italské kuchaře, aby mu mohli připravit pravou pizzu, zatímco hladovět začala i armáda, pilíř vlády. Hladomor v KLDR si podle odhadů jen mezi lety 1995 až 1998 vyžádal milión životů.

Reklama

Výběr článků

Načítám