Hlavní obsah

Kim mi dal najevo ochotu k denuklearizaci, tvrdí americký ministr zahraničí

Severokorejský vůdce Kim Čong-un dal ministru zahraničí USA Mikeu Pompeovi osobně najevo, že je připraven k denuklearizaci. Řekl to ve čtvrtek šéf americké diplomacie s tím, že denuklearizace KLDR je jediný výsledek, který je ochoten přijmout prezident Donald Trump. Ten se má s Kimem setkat příští týden v Singapuru. Spojené státy podle Pompea od Pchjongjangu vyžadují konkrétní kroky, nikoli jen slova.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo

Článek

Pompeo na tiskové konferenci v Bílém domě vyjádřil naději, že Kim je ochoten k odvážnému rozhodnutí denuklearizovat zcela a nezvratně. Na otázku, zda byl učiněn pokrok v překonání rozdílného definování pojmu denuklearizace, odpověděl americký ministr zahraničí podle agentury Reuters kladně.

Pompeo naznačil, že pokud se Severní Korea vzdá svého jaderného arzenálu, čeká ji světlejší budoucnost. Pokud se však diplomatická jednání nepohnou správným směrem, zvýší se tlak na KLDR prostřednictvím sankcí, varoval Pompeo.

Trump míří na summit, který se uskuteční 12. června v Singapuru, s nadějí, ale také s otevřenýma očima, zdůraznil šéf americké diplomacie.

Pompeo rovněž oznámil, že po historickém úterním summitu bude znovu jednat s představiteli Jižní Koreje, Japonska a Číny.

Trump ve čtvrtek po jednání s japonským premiérem Šinzóem Abem v Bílém domě oznámil, že chce pozvat Kim Čong-una do Spojených států, pokud nadcházející summit s KLDR dobře dopadne. [celá zpráva] Podle něj je také možné, že s Kimem v Singapuru podepíše mírovou smlouvu o oficiálním ukončení korejské války z 50. let minulého století. Konflikt dosud nebyl uzavřen mírovou smlouvou, ale jen příměřím.

Reklama

Výběr článků

Načítám