Hlavní obsah

Kim je živý a daří se mu dobře, tvrdí Jižní Korea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Pchjongjang

Jižní Korea nadále odmítá spekulace, že by severokorejský předseda Kim Čong-un byl po operaci srdce ve vážném stavu, nebo dokonce mrtvý. Poradce jihokorejského prezidenta Mun Če-ina v neděli sdělil televizi CNN, že Kim je naživu a daří se mu dobře. Právě CNN rozšířila informaci o tom, že Kim je ve vážném stavu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záběr nádraží ve Wonsanu z 21. dubna, kde je vidět vlak, který zřejmě používá Kim Čong-un.

Článek

„Pozice naší vlády je pevná, Kim Čong-un je naživu a daří se mu dobře,“ řekl Mun Čung-in, který zastává pozici hlavního zahraničněpolitického poradce jihokorejského prezidenta. Zmínil i místo pobytu severokorejského vůdce. „Od 13. dubna setrvává v oblasti Wonsanu. Nebyly zjištěny žádné podezřelé pohyby.“

Kim poslal blahopřání Asadovi, zatímco svět spekuluje o jeho zdravotním stavu

Svět

Tvrzení o místě pobytu podporují satelitní záběry na specializované stránce o Severní Koreji 38North, které byly zveřejněny v sobotu. Tam je vidět Kimův obrněný vlak odstavený právě ve Wonsanu na nádraží, které obsluhuje luxusní areál ve Wonsanu a může je využívat jen Kimova rodina. Podle 38North tam stál od 21. do 23 dubna. Nebyl tam 15. dubna.

Čína vyslala do KLDR tým zahrnující zdravotnické experty

Svět

V areálu je devět domů pro hosty, rekreační středisko, chráněný přístav s dokem, střelnice a dráha pro koně.

Kim byl naposled viděn 11. dubna. Spekulace se objevily, když Kim Čong-un nepřihlížel 14. dubna odpálení salvy protilodních střel s plochou dráhou letu. O den později pak chyběl na oslavách výročí narození zakladatele KLDR, svého dědečka Kim Ir-sena.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záběr nádraží ve Wonsanu z 15. dubna, kde vlak není.

CNN na začátku týdne uvedla, že podle jednoho amerického zpravodajce je Kim ve vážném stavu po operaci. Další televizi v pondělí potvrdil, že obavy o Kimovo zdraví jsou oprávněné, ale vážnost potíží nelze odhadnout.

Kim Čong-un je prý po operaci ve vážném stavu

Svět

Severokorejská média se ke spekulacím nevyjádřila. V neděli ale stranický list Rodong Sinmun uvedl, že Kim poděkoval dělníkům, kteří pomohli s přestavbou města Samdžjong. Z vyjádření ale není jasné, zda se s nimi Kim osobně setkal.

Tento týden už severokorejská tisková agentura KCNA oznámila, že Kim poděkoval písemně kubánskému a syrskému prezidentovi za přání zaslané k výročí narození Kim Ir-sena.

Reklama

Výběr článků

Načítám