Hlavní obsah

Kim je loutka, řídí ho pětice mocných, tvrdí Japonci

Právo, CNN, ČTK, ama, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obraz severokorejského diktátora Kim Čong-una, který sám o všem rozhoduje, prý vůbec neodpovídá skutečnosti. Kim je „postavou do výlohy“, Severokorejci se s ním jako s vůdcem identifikují. Podepisuje důležité dokumenty, avšak je to fakticky loutka – v zákulisí třímá skutečnou moc a tím i Kima ve svých rukou skupina pěti nejvlivnějších funkcionářů.

Foto: Profimedia.cz

Diktátor Kim Čong-un je prý jen figura "do vitríny" ovládaná pěticí severokorejských funkcionářů ukrytých v zákulisí.

Článek

Japonský deník The Japan Times dál s odvoláním na zpravodajské zdroje napsal, že pětice si velmi efektivně rozdělila role. „Původně jich bylo sedm, ale jeden z mužů ve stínu loni zemřel a svého strýce Čang Song-tcheka nechal Kim koncem roku 2013 popravit kvůli korupci a vytváření frakcí,“ připomněl deník.

Peking podle japonské špionáže už letos na jaře varoval pětici před tím, aby Pchjongjang nezašel příliš daleko. „Už teď je pro Čínu stále obtížnější držet nad Severní Koreou strategicky a ekonomicky ochrannou ruku,“ napsal The Japan Times s tím, že s výjimkou Číňanů zůstává pro všechny ostatní skoro nemožné dostat se k informacím o „gangu pěti“, natož k němu.

Chybí krizový kanál

Severní Korea ve čtvrtek pohrozila, že plán pro raketový útok na americký tichomořský ostrov Guam připraví už do poloviny srpna. Severokorejská armáda to oznámila s tím, že o konečném provedení plánu rozhodne Kim Čong-un. [celá zpráva]

Jeden ze severokorejských generálů prostřednictvím oficiální agentury KCNA podrobně popsal možný útok na ostrov ležící ze všech amerických území nejblíže Korejskému poloostrovu. Rakety Hwasong-12 podle něho přeletí přes Japonsko a po 3356 kilometrech, které urazí za 1065 sekund, budou u Guamu.

Zatímco Washington a Moskva si za studené války vytvořily mechanismy, které zamezovaly tomu, aby se případná krize vymkla z rukou, mezi Washingtonem a Pchjongjangem podobné záchranné sítě scházejí. Odborníci se obávají, že nepochopení protivníka by mohlo lavinovitě spustit konflikt, který si ani jedna strana nepřeje.

Reklama

Výběr článků

Načítám