Hlavní obsah

Kim Čong-un nechal provést další raketový test

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severní Korea provedla v úterý další raketový test. Údajně odpálila balistickou raketu směrem k Japonskému moři, napsala agentura TASS s odvoláním na informace japonské pobřežní stráže. Raketa spadla, ale přesné místo dopadu není známé. Pobřežní stráž proto nabádá lodě, aby se v případě nálezu držely dál od jeho trosek.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Japonský ministr obrany Nobuo Kiši podle agentury Reuters řekl, že předpokládaná balistická raketa doletěla do vzdálenosti asi 500 kilometrů. „Mohla to být i raketa dlouhého doletu odpálená na kratší vzdálenost,“ řekl zpravodajskému serveru BBC News spolupracovník americké Carnegieho nadace pro mezinárodní mír Ankit Panda.

Během necelého týdne by to byl již druhý test. Severní Korea 5. ledna vypálila přes své východní pobřeží balistickou střelu. Severokorejská státní agentura později uvedla, že KLDR zkušebně odpálila nově vyvinutou hypersonickou raketu.

KLDR otestovala hypersonickou střelu

Svět

Loni v říjnu ale KLDR odzkoušela nový typ balistické střely odpalovaný z ponorky. Test vzbudil obavy, protože by dával autoritářskému režimu k dispozici technologii pro nepozorované vypálení raket.

Před několika měsíci také Pchjongjang vypálil nově vyvinutou protiletadlovou střelu a krátce předtím vyzkoušel dosud neznámou údajně hypersonickou raketu. V nedávné době rovněž zkušebně odpálil balistické rakety a naváděné střely s plochou dráhou letu, které by mohly být schopny nést jadernou hlavici.

Severní Korea odpálila raketu, zřejmě byla balistická

Svět

Hypersonické střely se pohybují nejméně pětkrát větší rychlostí než zvuk a za svůj let na rozdíl od balistických střel neopustí zemskou atmosféru. Podle vojenských expertů proti nim v současné chvíli neexistuje účinná obrana, někteří se však domnívají, že nejsou dostatečně přesné.

První letošní severokorejský raketový test přišel jen pár dní poté, co se tamní vůdce Kim Čong-un zavázal k rozvoji zbrojního arzenálu, což odůvodnil nestabilní mezinárodní situací. Zkoušky balistických raket, stejně jako testy jaderných zbraní, zakazují Severní Koreji rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám