Hlavní obsah

Kim Čong-un chce navštívit Soul

Severokorejský vůdce Kim Čong-un lituje, že se letos nenaplní jeho záměr navštívit Jižní Koreu. Diktátor je nicméně odhodlán uskutečnit návštěvu v budoucnosti. Kim Čong-un to uvedl v dopise adresovaném jihokorejskému prezidentovi Mun Če-inovi, o němž neděli informoval jihokorejský prezidentský úřad.

Foto: Edgar Su, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Kim Čon-un chce příští rok uspořádat více vrcholných setkání s Mun Če-inem s cílem dosáhnout denuklearizace Korejského poloostrova, citovala agentura Reuters úřad jihokorejského prezidenta.

Letošní korejsko-korejský summit v Soulu avizoval Mun Če-in v září po své schůzce se severokorejským protějškem v Pchjongjangu. Tento měsíc však zdroje z Modrého domu daly najevo, že očekávaný summit v tomto roce nebude.

Návštěva Soulu by mohla pomoci

Vůdci Severní a Jižní Koreje se zatím sešli pětkrát, ve třech případech šlo o letošní schůzky Kim Čong-una a Mun Če-ina. Všechna tato setkání se ale odehrála buď v demilitarizovaném pásmu na hranici mezi oběma korejskými státy, nebo v metropoli KLDR Pchjongjangu.

Foto: Kcna, Reuters

Jihokorejský prezident Mun Če-in (vlevo) a severokorejský diktátor Kim Čong-un

Očekává se, že Kimův příjezd do jihokorejské metropole, ať už v jakémkoli termínu, vyvolá protesty lidskoprávních aktivistů, konzervativních politiků a severokorejských uprchlíků, kteří režim v Pchjongjangu obviňují z porušování lidských práv a z neupřímných slibů ohledně ukončení zbrojních programů. Jihokorejská hlavní opoziční strana požaduje, aby se před vstupem na jihokorejskou půdu Kim nejprve omluvil za útok na jihokorejskou korvetu Čchonan v roce 2010, při němž zahynulo 46 námořníků a z něhož Soul viní KLDR.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un po společném obědě během historického setkání obou lídrů.

Podle jihokorejského prezidenta Mun Če-ina by ale Kimova návštěva Soulu urychlila úsilí zbavit Korejský poloostrov jaderných zbraní a zásadně by přispěla ke zlepšení vztahů mezi Severní Koreou a Spojenými státy. Severokorejský vůdce Kim a šéf Bílého domu Donald Trump se letos sešli na historickém summitu v Singapuru a nyní se hovoří o možnosti jejich druhé schůzky počátkem příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám