Hlavní obsah

Keňská policie střílela do demonstrantů

Novinky, rei
NAIROBI

Vládní vojska na okraji keňského hlavního města Nairobi ve středu střílela do opozičních demonstrantů, přičemž zabila tři lidi. Uvedla to americká stanice CNN. Protesty v Keni trvají od prezidentských voleb z minulého měsíce. Ve volbách zvítězil dosavadní prezident Mwai Kibaki, předák opozice Raila Odinga ho obvinil z falšování výsledků.

Foto: Thomas Mukoya, Reuters

Policista odvádí jednoho z demonstrantů.

Článek

Při středečních střetech byla také řada lidí zraněna poté, co policie a polovojenské jednotky nasadily proti tisícovkám demonstrantů slzný plyn.

Napětí v Keni neopadá ani po úterní volbě opozičního kandidáta Kennetha Marendeho do funkce předsedy parlamentu během vůbec prvního zasedání od kontroverzních voleb. V těch byl v prezidentské funkci potvrzen Mwai Kibaki. Opozice výsledek ale neuznala s tím, že druhá strana podváděla. To samé tvrdili Kibakiho stoupenci. 

Mwai Kibaki foto: Reuters/Mike Hutchings

Při násilných protestech, které následovaly, zemřelo po celé zemi 600 lidí a další tisíce opustily domovy. Obě strany se přitom obviňovaly z etnických čistek. Kibaki patří ke kmeni Kikuju, Odinga k Luům.

Raila Odingafoto: ČTK/AP

Výsledky voleb zpochybnili i mezinárodní pozorovatelé.

V Keni žije kolem 40 kmenů či etnických skupin Asi 36 miliónů obyvatel Keni je rozděleno přibližně do 40 kmenů či etnických skupin, jejichž příslušníci sdílejí podobné kulturní tradice, ale i zhruba stejné ekonomické postavení a stejný jazyk. K nejpočetnějším skupinám patří Kikujové (22 procent), Luhjové (14 procent), Luové (13 procent), Kalendžinové (12 procent) a Kambové (11 procent). Dosavadní keňský prezident Mwai Kibaki, jehož zvolení ve volbách 27. prosince 2007 vyvolalo v zemi vlnu násilí, patří k nejpočetnějšímu a nejbohatšímu kmeni Kikujů, jehož příslušníci žijí převážně v centrální části země. Opoziční kandidát Raila Odinga patří k Luům, kteří pocházejí hlavně ze západní části země v oblasti Viktoriina jezera u hranic s Ugandou. Odinga si vytvořil image kandidáta chudých vrstev a své bašty má také v chudinských čtvrtích metropole Nairobi. Od vyhlášení nezávislosti Keni v roce 1963 keňští politikové často zabírali a přerozdělovali půdu mezi členy svých kmenů či mezi své stoupence, což se neobešlo bez krvavých násilností. Při dosud nejhorších útocích, které se většinou odehrávají souběžně s volbami, bylo v letech 1992-93 zabito 1500 lidí a dalších 300 000 bylo nuceno opustit své domovy. V roce 1998 si kmenové nepokoje vyžádaly asi 200 obětí. V neklidné Africe se ale Keňa jinak těší pověsti klidné země a nemalá část jejích zisků plyne z turistického ruchu. 

Reklama

Související články

V Keni upálili v kostele padesát lidí

Násilí v Keni po čtvrtečních prezidentských volbách eskaluje. Vyžádalo si životy nejméně 300 lidí. V úterý vzal ve městě Eldoret na západě země rozvášněný...

Výběr článků

Načítám