Hlavní obsah

Kazašská policie střílela do lidí z automatických zbraní

Almaty

Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev vyhlásil kvůli pátečním nepokojům na jihozápadě země mimořádný stav, který bude ve městě Džanaödzen platit do 5. ledna. Nazarbajevův dekret nedovoluje stávkovat a pořádat protesty, omezuje pohyb osob v okolí města a omezuje vstupy do něj. Zakázáno je podle agentury DPA také noční vycházení.

Článek

Při pátečních událostech v Džanaödzenu přišlo podle místních úřadů o život 11 lidí a dalších 86 bylo zraněno. Ochránci lidských práv však tvrdí, že mrtvých bylo až 70 a zraněných přes 500.

Podle očitých svědků do neozbrojených lidí střílely zvláštní jednotky z automatických zbraní. Nezávisle je prakticky nemožné tato tvrzení prověřit i proto, že úřady odpojily internetové a telefonické spojení. Uzavřeno bylo podle BBC také blízké letiště.

Podle opozice násilnosti vyprovokovali někdejší zaměstnanci státní petrochemické firmy KazMunaiGas, které společnost v létě propustila kvůli stávkování. O práci tehdy přišlo téměř 1000 lidí. V pátek protestující zaútočili na budovu městské správy a také na sídlo těžařské společnosti Uzenmunaigas, která je divizí KazMunaiGasu. Zapálili budovu správy, hotel i sídlo Uzenmunaigasu. Zničen byl i soukromý majetek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám