Hlavní obsah

Kárzáí byl podruhé uveden do prezidentského úřadu

– Kábul • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Reiner

V Kábulu byl ve čtvrtek podruhé inaugurován prezident Hámid Karzáí. V úřadu byl potvrzen po sporném prvním kole voleb a zrušení kola druhého. V inaugurační řeči se zmínil o nutnosti bojovat s korupcí. Do pěti let by armáda měla být tak silná, aby úspěšně čelila Tálibánu, který zabíjel i ve čtvrtek.

Článek

Karzáí při inaugurační řeči zmínil klíčové problémy země a snahu je vyřešit. Chtěl by vymýtit korupci. Do pěti let by měla armáda být tak silná, že bude sama schopna čelit Tálibánu.

"Doufáme, že afghánské síly za pět let budou vůdčí silou při zabezpečení bezpečnosti a stability po celé zemi,“ řekl Karzáí. Bezpečnostní situace je přitom nyní nejhorší od dob invaze z roku 2001. Na devadesáti procentech Afghánistánu přitom nyní působí Tálibán a řadu oblasti na jihu země ovládá.

Během čtvrtka při separátních útocích zahynulo deset civilistů a dva američtí vojáci. V zemi přitom panovala mimořádná bezpečnostní opatření. Uzavřeno bylo kábulské letiště, na ulicích byly postaveny zátarasy, vyhlášeny prázdniny a lidem bylo doporučeno, aby nevycházeli ven.

Do Kábulu se sjeli politici ze 40 zemí světa včetně americké ministry zahraničí Hillary Clintonové, pákistánského prezidenta Asífa Alího Zardarího a šéfa britské diplomacie Davida Millibanda. Clintonová, která se inaugurace vedle představitelů čtyř desítek zemí zúčastnila, řekla, že se země nachází v kritické době.

Karzáí míní také svolat shromáždění všech kmenových vůdce, takzvanou Loju džirgu, která by měl zajistit jednotu země. Za nebezpečný problém označil korupci. Plánuje proto uspořádat v Kábulu konferenci, která se jí bude věnovat. Západ po něm požaduje, aby ji omezil.

Sporné volby 

První hlasovací kolo provázely rozsáhlé podvody a volební komise zrušila platnost desetitisíců odevzdaných hlasů. Karzáí přišel o třetinu hlasů pro něj a nezískal tak potřebnou nadpoloviční většinu.

Druhé kolo se mělo konat v listopadu, ale pár dní před ním stáhl svou kandidaturu jediný Karzáího protikandidát, bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh. Karzáí slíbil, že s ním, bude spolupracovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám