Hlavní obsah

Karzáí připustil volební podvody, ale jenom dílčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánský prezident Hamíd Karzáí ve čtvrtek připustil, že v průběhu srpnových prezidentských voleb mohlo dojít k podvodům. Přesto hlasování označil za úspěšné.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánský prezident Hamíd Karzáí

Článek

Afghánské úřady ve středu oznámily, že Karzáí získal ve volbách 54,6 procenta hlasů, jeho hlavní rival Abdulláh Abdulláh si připsal 27,8 procenta hlasů. Učinily tak jen několik hodin poté, co pozorovatelé EU prohlásili, že možná až 1,5 miliónu hlasů (z toho 1,1 miliónu pro Karzáího) z celkových 5,6 miliónu může být zfalšovaných.

„Pevně, opravdu pevně věřím v čestnost voleb, v čestnost afghánského lidu a v čestnost vlády v tomto procesu,“ řekl na tiskové konferenci Karzáí, jejž prý vyjádření pozorovatelů EU „překvapila, ba přímo šokovala“.

Komise zabývající se stížnostmi už dříve upozornila, že kvůli podezřením z podvodů bude třeba přepočítat hlasy z asi 10 procent volebních místností, což vydá na několik dalších týdnů.

Kartami to může ještě zamíchat

Prezident před novináři nicméně připustil, že někteří vládní úředníci mu stranili, zatímco jiní stáli na straně Abdulláha. To je ale podle Karzáího nevyhnutelné, „dokud Afghánistán nevybuduje stabilnější státní strukturu“. Novinářům si postěžoval, že média přinášela převážně negativní zpravodajství z voleb, což je podle něj nefér vůči Afgháncům, kteří nalezli odvahu a navzdory násilí panujícímu v zemi šli k volebním urnám. Násilí bylo hlavním důvodem nízké volební účasti, která dosáhla pouhých 38,7 procenta.

Nejzajímavějším na tiskové konferenci podle BBC bylo, že se Karzáí vítězem voleb sám neprohlásil. Přepočtení hlasů z 10 procent volebních místností by totiž výsledek mohlo výrazně ovlivnit. Pokud by jeho náskok spadl pod 50procentní většinu, musel by čelit druhému kolu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám