Hlavní obsah

Kaddáfí získal zpět města na východě Libye a hlásí rozhodující útok na Benghází

Tripolis

Síly libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v úterý pokračovaly v úspěšném postupu na východě Libye. Ohlásily útok na město Benghází, které je hlavní baštou povstalců. Těžké bombardování letectva a dělostřelectva už předtím donutilo rebely opustit strategické město Adžedábíja a ropný přístav Briga.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Úprk úprkem z Adžedábíje

Článek

Večer libyjská armáda v poselství obyvatelům Benghází sdělila, že do města přijde v rámci "humanitární mise" a v jejich zájmu, aby je chránila před povstalci. Krátce poté byla podle agentury AFP v Benghází slyšet palba protileteckých kanonů a těžkých děl, aniž byl ale jasný důvod.

Ve městě, druhém největším v zemi a sídle opoziční Národní rady, podle Reuters během dne vzbouřenecká nálada nemizela, ale rostla nervozita. "Po zprávách z Adžedábíje všichni připouštějí, že proti Kaddáfímu nemáme zbraně. Abych byl upřímný, všichni se bojíme," řekl Reuters nezaměstnaný 55letý Muhammad.

Šéf libyjské ligy pro lidská práva v Ženevě řekl, že pokud Kaddáfí na Benghází zaútočí, bude to "masakr podobný tomu, který jsme viděli ve Rwandě".

Adžedábíja a Briga zpět pod Kaddáfího kontrolou

Těžké bombardování Kaddáfího letectva a dělostřelectva donutilo povstalce opustit Adžedábíju, která je branou na cestě k asi 160 kilometrů vzdálenému Benghází.

Podle libyjské státní televize je nyní plně pod kontrolou Kaddáfího sil, které ji "vyčistily od žoldáků napojených na (teroristickou síť) Al-Káidu". Armádní akce si podle AP vyžádala nejméně dva mrtvé a několik zraněných. Vláda současně vyslala obyvatelům SMS zprávu: „Brzo bude Adžedábíja bezpečná a klidná, jako bývala.“

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Vzbouřenci s RPG opouštějí Adžedábíju

Vzbouřenci opouštějící město uvedli, že se dostali pod těžkou palbu včetně raketové.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Rebelové před úprkem z Adžedábíji

Briga v rukou vlády

Kaddáfího jednotky také podle přiznání povstalců převzaly kontrolu nad ropným terminálem Briga.

"Zcela jsme ztratili Brigu. Nedokázali jsme čelit Kaddáfího silám," řekl Reuters jeden z povstalců, který se představil jako Násir. Podle jiného svědectví rebelů Kaddáfího loajalisté vstoupili do středu města.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Rebelové před odchodem z Adžedábíji

Televize Al-Džazíra dříve oznámila, že Kaddáfí do bojů o Brigu nasadil nejlepší jednotky, které má k dispozici, totiž oddíly, jimž velí dva jeho synové Chámis a Saadí. Ty se zasloužily o porážku měst západně od Tripolisu.

Šéf odborů zaměstnanců ropného průmyslu oznámil, že Kaddáfího vojsko postupem na východ osvobodilo už všechny ropné terminály. Jedinou výjimkou je Tobrúk, který leží na nejvýchodnější výspě státu. Při bojích ale poklesl export černého zlata o dvě třetiny, což vedlo k růstu cen ropy. Libye byla 17. největším producentem ropy a třetím největším v Africe, připomíná Reuters.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Rebelové opouštějí Adžedábíju.

Bezletové zóny v nedohlednu

I když Kaddáfí začal do urputnějších bojů na východě nasazovat také letectvo, nedomluvila se skupina G8 na bezletové zóně. Francii podpořila stejně jako v minulých dnech jen Británie. Německo se k zavedení bezletové zóny staví skepticky. Skupina místo toho konstatovala, že Libyjci mají právo na demokracii, a varovala Kaddáfího před důsledky, jestliže bude toto právo Libyjcům upírat. Chce, aby Rada bezpečnosti zvýšila tlak na Tripolis hlavně ekonomickými a politickými prostředky, píše ČTK.

Kaddáfí se cítí silný v kramflecích

V rozhovoru pro německou televizní stanici RTL pak libyjský vůdce oznámil, že Německo je jedinou ze západních zemí, která má do budoucna šanci obchodovat s libyjskou ropou.

"Nevěříme jejich firmám, kuly proti nám pikle," citovala z výňatků Reuters. "Naše ropné kontrakty dostanou ruské, čínské a indické společnosti. Západ bude zapomenut", řekl Kaddáfí s tím, že jediné Německo zaujalo vůči Libyi "velmi dobrý postoj", a Kaddáfí si tak v budoucnu dokáže představit spolupráci s německými firmami.

V rozhovoru se libyjský vůdce také vyjádřil k osobě francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Hovořil o něm jako o příteli, který ale "trpí duševním onemocněním".

V rozhovoru pro italský deník Il Giornale také řekl, že je šokován přístupem Evropanů a že se jimi cítí zrazen. Jmenoval italského premiéra Silvia Berlusconiho. Svůj boj proti odboji nazval bojem proti terorismu a vyloučil možnost dohodnout se s opozicí, protože ji považuje za teroristy, kteří sami o jednání zájem nemají.

Reklama

Výběr článků

Načítám