Hlavní obsah

Kaddáfí má novou zbraň, chce ovlivňovat masy hudbou

Tripolis

Libyjská vláda v čele s Muammarem Kaddáfím vyrukovala s novou metodou, jak si získat sympatie svého lidu. Novou zbraní v ovlivňování veřejného mínění je hudba. Přímo pod vládní taktovkou vzniklo několik vlasteneckých skladeb kombinujících rapové a rockové prvky.

Článek

Vášnivá slova v módním rapovém podání se v dnešních dnech stala v Tripolisu, hlavním městě Libye, velice populárními. Jejich prozpěvování rozpaluje zpěváky i publikum. Text jedné z písní je následující:

„Kaddáfí je náš vůdce.

„Kaddáfí je náš vůdce. Přináší nám vítězství.

„Kaddáfí je náš vůdce. Přináší nám vítězství. Lidé v Benghází jsou oběti.

„Kaddáfí je náš vůdce. Přináší nám vítězství. Lidé v Benghází jsou oběti. Libyjci milují svobodu.

„Kaddáfí je náš vůdce. Přináší nám vítězství. Lidé v Benghází jsou oběti. Libyjci milují svobodu. Budeme Kaddáfího bránit vlastní krví.

„Kaddáfí je náš vůdce. Přináší nám vítězství. Lidé v Benghází jsou oběti. Libyjci milují svobodu. Budeme Kaddáfího bránit vlastní krví. Jsme na Kaddáfího pyšní.

Bez Kaddáfího bychom byli ztraceni.“

Vlastník jednoho z obchodů s hudbou řekl, že právě vlastenecké skladby vydané ve spolupráci se státem zajišťují prodejcům velký zisk a dlouhodobě se dobře prodávají. „Rapová hudba se poprvé v Libyi objevila před válkou. Libyjci mají rádi rap a využívají ho především u zvláštních příležitostí, jako jsou fotbalové zápasy," uvedl.

I v Tripolisu se ale najdou tací, kteří s metodami Kaddáfího a vydáváním politických skladeb nesouhlasí. „Ničí to ducha vlasteneckých skladeb a mohlo by to vést ke změně tradičních zvyků,“ řekl Muhammad, obyvatel Tripolisu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám