Hlavní obsah

USA odpověděly na čínské provokace, vyslaly na Tchaj-wan delegaci

Novinky, ČTK, Alex Švamberk
Washington/Peking
Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden vyslal na Tchaj-wan neoficiální delegaci na důkaz podpory ostrovu. Udělal to poté, co Čína vyslala v pondělí k Tchaj-wanu 25 bojových letadel včetně jaderných bombardérů. Čína už v reakci na návštěvu Spojené státy varovala, aby respektovaly princip jedné Číny a chovaly se podle něj k Tchaj-wanu.

Foto: Leah Millis, Reuters

Prezident Joe Biden

Článek

Členy delegace, která dorazí do Tchaj-peje ještě během středy, jsou bývalý demokratický senátor Chris Dodd a dva bývalí náměstci ministrů zahraničí James Steinberg z Obamovy éry a Richard Armitage z vlády republikánského prezidenta George W. Bushe, uvedla agentura AP.

Na Bidenovu žádost se setkají s nejvyššími představiteli Tchaj-wanu, oznámila stanice CNN. Ve čtvrtek ráno se setkají s prezidentkou Cchaj Jing-wen, uvádí Reuters.

„Výběr těchto tří osob - zkušených státníků, kteří jsou letitými příznivci Tchaj-wanu a jsou osobně blízcí prezidentu Bidenovi - vysílá důležitý signál o americkém závazku Tchaj-wanu a tamní demokracii,” cituje prohlášení Bílého domu stanice CNN.

Pobouřená Čína

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-tian vyzval podle stanice Deutsche Welle Spojené státy, aby si „nezahrávaly s ohněm v otázce Tchaj-wanu a okamžitě zastavily nárůst svých oficiálních kontaktů s Tchaj-wanem“.

Novinářům dále řekl, že USA „nesmí posílat špatné signály silám usilujícím o nezávislost Tchaj-wanu stejně, pokud nechtějí poškodit čínsko-americké vztahy a mír a stabilitu v Tchajwanském průlivu“.

Tchajwanskou zónu narušilo 25 čínských letadel

Oznámení o vyslání neoficiální delegace přišlo poté, co Čína poslala v pondělí k Tchaj-wanu zatím největší počet 25 svých letadel, která bez ohlášení vnikla do tchajwanské identifikační zóny protivzdušné obrany ADIZ, v níž se musejí prolétávající letadla ohlásit.

Konkrétně do tchajwanského prostoru vniklo 14 bojových letadel J-16, odvozených od ruských Suchojů Su-30, které jsou poháněné čínskými motory a jsou lehčí díky využití uhlíkových kompozitů, dále čtyři čínské jednomotorové stíhací letouny J-10 a čtyři jaderné strategické bombardéry H-6K. Posledním vyslaným byl stroj pro radioelektronický boj a průzkum.

V březnu Čína vyslala k ostrovu dvacet letadel ve dvou proudech a pak k němu zamířila čínská letadlová loď. Čína považuje Tchaj-wan, který nikdy nezávislost nevyhlásil, za svou vzbouřeneckou provincii. USA sice uznávají princip jedné Číny, do sedmdesátých let ale považovali za zástupce Číny právě Tchaj-wan.

Čína nacvičuje obklíčení Tchaj-wanu

Svět

USA a Tchaj-wan si v těchto dnech připomínají výročí 42 let od podpisu dohody o vzájemném partnerství Taiwan Relations Act, pro níž v roce 1979 ještě jako senátor hlasoval i Joe Biden.

Podpora Tchaj-wanu v době rostoucího čínského tlaku

Ministerstvo zahraničí USA už na začátku dubna vydalo směrnice, které mají posílit kontakty mezi Washingtonem a Tchaj-wanem. Nová pravidla umožňují svobodnější setkávání mezi americkými a tchajwanskými představiteli v rámci neoficiálních vztahů.

Autoritáři. Pokrytci. Jednání USA a Číny na Aljašce začalo ostrými výpady

Svět

USA se ke kroku odhodlaly v době zvýšeného napětí ve vztazích s Čínou, která demokratický Tchaj-wan považuje za svou vzbouřeneckou provincii a je citlivá na jakékoli návštěvy zejména západních představitelů na ostrově. Přesvědčil se o tom loni na přelomu srpna a září i předseda českého Senátu Miloš Vystrčil, jehož návštěvu Peking velmi ostře kritizoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám