Hlavní obsah

Jihokorejský soud odmítl vydat zatykač na šéfa Samsungu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jihokorejský soud odmítl dát v pátek souhlas k vydání zatykače na šéfa největšího jihokorejského podniku Samsung Group I Če-jonga. Zatykač požadoval úřad speciálního žalobce za údajnou roli hlavy Samsungu ve skandálu, který vedl k dočasnému sesazení prezidentky Pak Kun-hje. Soudce, který podrobil I Če-jonga výslechu, ale poté oznámil, že je v současnosti „těžké uznat nezbytnost” jeho zatčení, uvedla agentura Reuters.

Foto: Stringer, Reuters

Zástupce ředitele Samsungu I Če-jong odchází od výslechu.

Článek

Společnost Samsung poté vydala prohlášení, ve kterém ocenila fakt, že další vyšetřování osmačtyřicetiletého I Če-jonga bude pokračovat bez potřeby jeho držení ve vazbě. Akcie Samsungu ráno po otevření burzy začaly stoupat o několik procent.

Žaloba I Če-jonga viní, že jeho firma zaplatila úplatky ve výši 36,42 miliónu dolarů (asi 926 miliónů korun) nadacím spravovaným Čche Son-sil. Tato žena byla důvěrnicí a přítelkyní důvěrnici dočasně sesazené jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje.

Podle žalobců I Če-jong poslal peníze, aby si zajistil podporu jihokorejské vlády pro kontroverzní fúzi společnosti Samsung C s firmou Cheil Industries, se kterou nesouhlasili menšinoví vlastníci. Fúzi nakonec umožnila podpora státního penzijního fondu NPS, který měl podíl v obou firmách.[celá zpráva]

Samsung Group obvinění popírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám