Hlavní obsah

Jihokorejský prezident se chce sejít s Kim Čong-unem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jihokorejský prezident Mun Če-in se chce sejít k jednáním s vůdcem znepřátelené Severní Koreje Kim Čong-unem. O jednání stojí v době, kdy mezi oběma zeměmi panuje napětí kvůli severokorejským jaderným a raketovým testům. Mun rovněž prohlásil, že by chtěl obnovit setkávání rodin z obou stran hranice či zastavit nepřátelské aktivity podél ostře střežené hranice, uvedla agentura AP.

Foto: Jeon Heon-kyun/Pool, Reuters

Mun Če-in s manželkou Kim Čung-suk

Článek

"Současná situace, při níž neexistuje kontakt mezi odpovídajícími úřady Jihu a Severu (Koreje), je velmi nebezpečná. Jsem připraven se sejít s předsedou Kim Čong-unem ze Severní Koreje kdykoli a kdekoli, pokud budou splněny podmínky a pokud to bude příležitost k uvolnění napětí a konfrontace na Korejském poloostrově," řekl liberální jihokorejský lídr, který se chopil úřadu letos po odvolané konzervativní předchůdkyni v úřadě, sesazené prezidentce Pak Kun-hje.

Mun se ve středu vyslovil pro přísnější sankce vůči KLDR v reakci na testy mezikontinentálních balistických střel. Pchjongjang naopak považuje za provokace společná americko-korejská vojenská cvičení.

Reklama

Výběr článků

Načítám