Hlavní obsah

Jihokorejská exprezidentka půjde na 24 let do vězení

Soul
Aktualizováno

Bývalá jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje byla odsouzena k 24 rokům vězení, obžaloba pro ni původně žádala 30 let vězení. Soud ji shledal vinnou ze zneužití pravomoci, vydírání a korupce, uvedla agentura AP. Pak Kun-hje by současně měla zaplatit 18 miliard wonů (350 miliónů korun). Šestašedesátiletá exprezidentka u vynesení rozsudku, které přenášela televize, nebyla přítomna.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Bývalá jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje u soudu

Článek

Pak Kun-hje byla uznána vinnou v šestnácti z osmnácti bodů obžaloby. Mimo jiné byla odsouzena za to, že nechávala odvolat vysoce postavené úředníky, kteří jí nebyli naklonění, a že se podílela na vytvoření černé listiny téměř deseti tisíc umělců, kteří nesouhlasili s režimní politikou. Ti pak nedostávali granty a nemohli prezentovat svá díla na oficiálních akcích.

Vydírání firem, aby přispívali do nadace

Hlavním obviněním bylo zneužití moci s cílem donutit firmy, aby přispívaly do dvou nadací, které řídila její přítelkyně a důvěrnice Čche Son-sil. Ta už byla letos v únoru odsouzena ke dvaceti letům vězení. [celá zpráva]

Korupční skandál vypukl v roce 2016. Loni byla Pak Kun-hje obžalována. Současně byla sesazena.

Podle verdiktu exprezidentka donutila společnost Lotte provozující obchodní domy, aby přispěla sedmi miliardami do nadace K-sports, řízené Čche. Také byla uznána vinnou, že nutila ocelářský podnik POSCO, aby podepsal smlouvu o podpoře nadace The Blue K, kterou rovněž vedla Čche.

Obvinění související se Samsungem

Část obvinění se týkala i společnosti Samsung, jejíž dědic I Če-jong byl v souvislosti s aférou odsouzen loni v srpnu na pět let. [celá zpráva]

Ten věnoval 7,2 miliardy wonů (přes 140 miliónů korun) nadaci, kterou spravovala právě Čche Son-sil. Šly na pořízení koně a jezdecký výcvik její dcery Čchung Ju-ra v Německu s tím, že dívka má zemi reprezentovat v jezdectví na olympiádě. V odvolacím procesu mu byl letos trest snížen a už je na svobodě.

Podle pátečního verdiktu bývalá prezidentka vymohla od Samsungu 1,6 miliardy wonů pro nadaci její přítelkyně. Byla ale zproštěna obvinění z toho, že donutila Samsung zaplatit dalších 21,3 miliardy wonů, za které se pořídili koně a další vybavení pro dceru Čche, která se věnovala jezdectví. Odsouzena byla jen za to, že tlačila na firmu, aby jezdkyni pořídila koně, auta a tréninkové vybavení.

Též byla shledána vinnou, že dotlačila telekomunikační společnost KT, aby najala známého Čche a podepsala a smlouvu s inzertní společností, kterou vedl další známý její důvěrnice.

Zproštěna byla obvinění, že nutila firmu Hyundai, aby propagovala obě nadace spravované její přítelkyní.

Pak Kun-hje se stala třetí jihokorejskou hlavou státu odsouzenou za trestné činy. Dvěma dříve odsouzenými prezidenty byli bývalí armádní generálové zapletení do převratu v roce 1979 a do masakru civilistů v roce 1980. Pak Kun-hje je však první hlavou státu, která byla odvolána.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám