Hlavní obsah

Jihokorejci v obavách z radiace skupují z obchodů sůl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Lidé v Jižní Koreji berou hromadně útokem obchody a v nich regály se solí. Skupují ji po kilogramech v mylné představě, že je ochrání před radiací šířící se z poškozené jaderné elektrárny v Japonsku Fukušima 1.

Článek

Někteří lidé uvádějí, že se chtějí jen předem zásobit, jiní tvrdí, že je konzumace ochrání před radioaktivním jódem. Ceny soli vylétly na dvojnásobek v porovnání ve stejnou dobu loni.

Stejná nákupní panika postihla minulý měsíc kvůli havárii v jaderné elektrárně Fukušima 1 i Čínu. Tamní ministerstvo zdravotnictví ovšem upozorňovalo, že kuchyňská sůl nemůže před radiací nikoho ochránit, jedinec by jí musel pozřít tři kilogramy. Podle amerického střediska The Salt Institute je to jeden a půl kilogramu.

Elektrárnu Fukušima 1 poškodilo zemětřesení a tsunami z 11. března. Úřady chtějí elektrárnu zabetonovat. V současnosti vypouštějí do moře celkem 11 tun mírně radioaktivní vody. V moři u druhého reaktoru překračovalo množství radioaktivního jódu 7,5miliónkrát normu. Nízké koncentrace jódu a cesia naměřili i v Jižní Koreji.

Reklama

Výběr článků

Načítám